Poprawność zapisów.

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Poprawność zapisów.

Post autor: balech »

Liczba \(\displaystyle{ x}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 5}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\), liczba \(\displaystyle{ y}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 5}\) daje resztę \(\displaystyle{ 2}\). Mogę zapisać,że \(\displaystyle{ x=5k+1}\), a \(\displaystyle{ y=5k+2}\)?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2023, o 13:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Poprawność zapisów.

Post autor: Dasio11 »

Możesz, tylko jedno \(\displaystyle{ k}\) nie musi być równe drugiemu \(\displaystyle{ k}\) - lepiej zapisać \(\displaystyle{ x = 5k+1}\), \(\displaystyle{ y = 5l+2}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Poprawność zapisów.

Post autor: Jan Kraszewski »

No i warto dodać, że \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) są pewnymi liczbami całkowitymi.

JK
ODPOWIEDZ