Kod: Zaznacz cały
https://arxiv.org/pdf/1704.00358.pdfKod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=IaSGqQa5O-M\(\displaystyle{ P(y) = \sum_{x=0}^{2^{n}-1} (P(x) \cdot P(weyl))}\)
Czy to jest poprawny zapis i dlaczego? To co ja chcę zrobić to obliczyć prawdopodobieństwo nie sumy, ale sumy mod 2. Czyli rozważamy element \(\displaystyle{ y}\) w przedziale \(\displaystyle{ [0, 2^{n}-1]}\) i chcemy obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ y}\), gdzie \(\displaystyle{ y = x \oplus weyl}\). Dalej zapisujemy:
\(\displaystyle{ P(y) = \sum_{x=0}^{2^{n}-1} (P(x) \cdot P(weyl))}\)
Ale, czy mogę to tak zapisać? Dokładnie tak jak zrobił Widynski?
PS Widynski musi zakładać też, że prawdopodobieństwo weyl jest niezależne od x. W rzeczywistości tak nie jest bo x w jego generatorze zależy do weyl, ale to szczegół. Ta zależność jest niewykrywalna statystycznie, więc w praktyce możemy założyć niezależność.
