Wykres funkcji uwikłanej
Wykres funkcji uwikłanej
Witam, czy jest ktoś w stanie pomóc mi wykreślić wykres funkcji uwikłanej lub podpowiedzieć w jaki sposób w ogóle się do tego zabrać.
Moja funkcja: \(\displaystyle{ e^{\phi-2}+r\cdot\phi-3\cdot r-2=0}\)
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Moja funkcja: \(\displaystyle{ e^{\phi-2}+r\cdot\phi-3\cdot r-2=0}\)
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 7 gru 2023, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 7933
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1678 razy
Re: Wykres funkcji uwikłanej
Przekszałcamy wzór funkcji do postaci:
\(\displaystyle{ r = \frac{2 - e^{\phi-2}}{\phi -3} }\)
Wypełniamy tabelkę
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|} \hline \phi & r \\ \hline
& \hline
\end{tabular}
}\)
podstawiając wartości kątów \(\displaystyle{ \phi \in[-2\pi, \ \ 2\pi] }\) i obliczamy dla nich długość promienia \(\displaystyle{ r }\)
Punkty \(\displaystyle{ (\phi, r) }\) zaznaczamy w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ (\phi, r).}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{2 - e^{\phi-2}}{\phi -3} }\)
Wypełniamy tabelkę
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|} \hline \phi & r \\ \hline
& \hline
\end{tabular}
}\)
podstawiając wartości kątów \(\displaystyle{ \phi \in[-2\pi, \ \ 2\pi] }\) i obliczamy dla nich długość promienia \(\displaystyle{ r }\)
Punkty \(\displaystyle{ (\phi, r) }\) zaznaczamy w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ (\phi, r).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22266
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3764 razy
Re: Wykres funkcji uwikłanej
Czemu akurat taki przedział. I co napisać dla `\phi=3`?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2023, o 07:02 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie całej treści bezpośrednio pod postem!
Powód: Cytowanie całej treści bezpośrednio pod postem!
-
- Użytkownik
- Posty: 7933
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1678 razy
Re: Wykres funkcji uwikłanej
Dla \(\displaystyle{ \phi = 3 }\) wykres funkcji posiada asymptotę pionową - dwustronną.
Zamiast podstawiać wartości argumentu \(\displaystyle{ \phi \in [-2\pi, 2\pi ] }\) można zbadać, funkcję \(\displaystyle{ r(\phi), }\) znajdując jej dziedzinę, punkty przecięcia z osiami układu współrzędnych, obliczyć granice w plus i minus nieskończoności oraz granice jednostronne \(\displaystyle{ \phi\rightarrow \mp 3 }\), znaleźć ekstrema lokalne , punkty przegięcia.
Ułożyć tabelkę przebiegu zmienności i narysować wykres.
Dodano po 22 minutach 33 sekundach:
Można też posłużyć się graficznym programem komputerowym na przykład GNU PLOT'.
Zamiast podstawiać wartości argumentu \(\displaystyle{ \phi \in [-2\pi, 2\pi ] }\) można zbadać, funkcję \(\displaystyle{ r(\phi), }\) znajdując jej dziedzinę, punkty przecięcia z osiami układu współrzędnych, obliczyć granice w plus i minus nieskończoności oraz granice jednostronne \(\displaystyle{ \phi\rightarrow \mp 3 }\), znaleźć ekstrema lokalne , punkty przegięcia.
Ułożyć tabelkę przebiegu zmienności i narysować wykres.
Dodano po 22 minutach 33 sekundach:
Można też posłużyć się graficznym programem komputerowym na przykład GNU PLOT'.
-
- Użytkownik
- Posty: 22266
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3764 razy
Re: Wykres funkcji uwikłanej
Wszystko można, tylko po co?
Zadanie brzmi wyznaczyć `\phi(r)`, więc trzeba zobaczyć w jakich przedziałach istnieje funkcja odwrotna do `r(\phi)`
Zadanie brzmi wyznaczyć `\phi(r)`, więc trzeba zobaczyć w jakich przedziałach istnieje funkcja odwrotna do `r(\phi)`
Re: Wykres funkcji uwikłanej
Jeszcze pytanie o jakie dokładnie wartości chodzi które musimy podstawić zamiast tych wartości kątów \(\displaystyle{ [−2π,2π]}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2023, o 12:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.