Witam, przychodzę z następującym zadaniem.
Pokazać, że:
\(\displaystyle{ n \in \NN, u = e^{\frac{i\pi}{2n+1}}, z \in \CC: \prod_{k=-n}^{n}(u^{k}-zu^{-k})=1-z^{2n+1}}\)
Dowód - liczby zespolone
-
Szymonzbir
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 30 wrz 2021, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: Dowód - liczby zespolone
Obie strony są wielomianami zmiennej \(\displaystyle{ z}\) stopnia \(\displaystyle{ 2n+1}\) zerującymi się w punktach \(\displaystyle{ z_k = u^{2k}}\), gdzie \(\displaystyle{ -n \le k \le n}\). Zatem są one równe z dokładnością do stałego czynnika, który można otrzymać z porównania wyrazów wolnych (i wyjdzie \(\displaystyle{ 1}\)).
-
Szymonzbir
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 30 wrz 2021, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
Re: Dowód - liczby zespolone
Okej, chyba to zrozumiałem. A jak wykorzystać powyższą zależność do wyprowadzenia wzoru: \(\displaystyle{ \prod_{k=1}^{n} \cos \frac{k\pi}{2n+1}=\frac{1}{2^{n}} }\)
Ostatnio zmieniony 1 gru 2023, o 06:38 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie całej treści bezpośrednio pod postem
Powód: Cytowanie całej treści bezpośrednio pod postem