Różne stopnie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13381
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Różne stopnie
Czy \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest granicą ciągu, którego wyrazy są w formie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{m} - \sqrt[3]{n}}\) gdzie \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) są liczbami naturalnymi 
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Różne stopnie
Tak. Podobnie jak każda inna liczba rzeczywista.
Wsk. zbiór liczb \(\displaystyle{ \{\sqrt[3]k-\lfloor\sqrt[3]{k}\rfloor\ : k\in\NN\}}\) jest gęsty w `[0,1]`. To wynika np. z tw. Lagrange'a
@Janusz Tracz Dzięki za zwrócenie uwagi
Wsk. zbiór liczb \(\displaystyle{ \{\sqrt[3]k-\lfloor\sqrt[3]{k}\rfloor\ : k\in\NN\}}\) jest gęsty w `[0,1]`. To wynika np. z tw. Lagrange'a
@Janusz Tracz Dzięki za zwrócenie uwagi