Uklad rownan z 3 niewiadomymi

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
matematyk_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Uklad rownan z 3 niewiadomymi

Post autor: matematyk_ »

Witam

Mam problem z nastepujecym ukladem rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases} b^2=ac\\b+8=\frac{a+c}{2}\\(b+8)^2=a(c+64)\end{cases}}\)

Nie chodzi mi koniecznie o cale rozwiazanie a o przynajmniej jakies nakierowanie.
Z gory dzieki
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Uklad rownan z 3 niewiadomymi

Post autor: Rogal »

Dość brutalnie - z drugiego podstawić do trzeciego za b+8 i z tegoż drugiego podstawić za b w pierwszym. Wyjdą dwa równanka drugiego stopnia i je już powinno być łatwo rozwiązać jakimś odejmowaniem stronami. Tak to wygląda na pierwszy rzut oka przynajmniej.
matematyk_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Uklad rownan z 3 niewiadomymi

Post autor: matematyk_ »

myslalem o tym ale wychodzi:
\(\displaystyle{ a^2 - 256a - 2ac + c^2 = 0}\)
i nie wiem co dalej
ODPOWIEDZ