Podzielność przez 10

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Agile_Dust_6807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 lis 2023, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Podzielność przez 10

Post autor: Agile_Dust_6807 »

Wykaż że \(\displaystyle{ 10}\) jest dzielnikiem liczby:
\(\displaystyle{ 7 ^{2+n} - 2 ^{2-n} + 7 ^{1+n} - 2 ^{1+n}}\)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2023, o 01:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Poprawa tematu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Podzielność przez 10

Post autor: Jan Kraszewski »

Coś chyba znaki pomyliłeś. Nie chodziło przypadkiem o liczbę \(\displaystyle{ 7 ^{2+n} - 2 ^{2\red{+}n} + 7 ^{1+n} - 2 ^{1+n}}\) ?

JK
Agile_Dust_6807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 lis 2023, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Re: Podzielność przez 10

Post autor: Agile_Dust_6807 »

Raczej nie, a co? Tego z minusem się nie da rozwiązać?
Jeśli tak to w taki razie proszę o pomoc z przykładem który ty wysłałeś jako poprawiony.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Podzielność przez 10

Post autor: Jan Kraszewski »

Agile_Dust_6807 pisze: 20 lis 2023, o 12:18 Raczej nie, a co? Tego z minusem się nie da rozwiązać?
Dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\) ta liczba przestaje być całkowita i mówienie o podzielności nie ma sensu.

Zauważ, że liczba \(\displaystyle{ 7 ^{2+n} - 2 ^{2+n} + 7 ^{1+n} - 2 ^{1+n}=8\cdot 7^{n+1}-3\cdot 2^{n+1}}\) jest parzysta, więc wystarczy pokazać podzielność przez \(\displaystyle{ 5}\), a to nie jest trudne, bo

\(\displaystyle{ 8\cdot 7^{n+1}-3\cdot 2^{n+1}=5\cdot 7^{n+1}+3 \cdot\left( 7^{n+1}- 2^{n+1}\right)=... }\)

itd.

JK
ODPOWIEDZ