Znaleźć NWD

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3693
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Znaleźć NWD

Post autor: max123321 »

Znaleźć \(\displaystyle{ NWD(43553,452261)}\).

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
Korzystam z algorytmu Euklidesa. Mamy
\(\displaystyle{ 452261=43553\cdot 10+16731}\)
\(\displaystyle{ 43553=16731\cdot 2+10091}\)
\(\displaystyle{ 16731=10091\cdot 1+6640}\)
\(\displaystyle{ 10091=6640\cdot 1+3451}\)
\(\displaystyle{ 6640=3451\cdot 1+3189}\)
\(\displaystyle{ 3451=3189\cdot 1+262}\)
\(\displaystyle{ 3189=262\cdot 12+45}\)
\(\displaystyle{ 262=45\cdot 5+37}\)
\(\displaystyle{ 45=37\cdot 1+8}\)
\(\displaystyle{ 37=8\cdot 4+5}\)
\(\displaystyle{ 8=5\cdot 1+3}\)
\(\displaystyle{ 5=3\cdot 1+2}\)
\(\displaystyle{ 3=2\cdot 1+1}\)
\(\displaystyle{ 2=1\cdot 2+0}\)
\(\displaystyle{ 1=1\cdot 0+1,}\)
a zatem największy wspólny dzielnik tych liczb to \(\displaystyle{ 1}\).

Czy tak jest dobrze?

Dodano po 22 godzinach 15 minutach 54 sekundach:
Może ktoś to sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2023, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Znaleźć NWD

Post autor: Jan Kraszewski »

Wpisz sobie w Wolframa.

JK
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3693
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Znaleźć NWD

Post autor: max123321 »

Ok, no Wolfram wypluł mi, że tym \(\displaystyle{ NWD}\) tych liczb jest \(\displaystyle{ 1}\), ale chciałbym wiedzieć, czy te cząstkowe rachunki też są w porządku. Jeśli nie chce Ci się tego liczyć to powiedz mi chociaż czy dobrze tutaj stosuję algorytm Euklidesa.
ODPOWIEDZ