Zwinięcie Sumy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13435
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3429 razy
- Pomógł: 809 razy
Zwinięcie Sumy
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \sum_{k=1}^{\infty} \frac{1}{n^2k^2(n+k)^2} = \frac{1}{3} \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^6}. }\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2023, o 21:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
arek1357
Re: Zwinięcie Sumy
Na początku zauważmy, że:
\(\displaystyle{ \zeta(6)= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^6} }\)
Do rozwiązania tego zadania potrzeba paru tożsamości choćby i Eulera:
Na początku zdefiniujmy:
\(\displaystyle{ H_{n}^{(k)} = \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i^k} }\)
\(\displaystyle{ H_{n} = \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i} }\)
Prawdziwe też są też wzory:
(1) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{H_{n}}{n^k} =\left( 1+ \frac{k}{2} \right) \zeta(k+1)- \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{k-2} \zeta(i+1)\zeta(k-i)}\)
(2) \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{H^{(p)}_{k}}{k^p} = \frac{1}{2} \left[ \left( H^{(p)}_{n}\right)^2 + H^{(2p)}_{n} \right] }\)
lub po przejściu do granicy: \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty }\)
(2*) \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_k^{(p)}}{k^p} = \frac{1}{2} \left[ \zeta^2(p)+\zeta(2p)\right] }\)
A jak kto nie wierzy niech się bawi z polilogarytmami...
Prawdziwe też są tożsamości:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2k^2(n+k)^2} = \frac{2}{k^5(n+k)} -\frac{2}{k^5n} +\frac{1}{k^4n^2} +\frac{1}{k^4(n+k)^2} }\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{k^4(n+k)^2} = \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{n^2(n+k)^4} - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{k^2(n+k)^4} - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{k^4n^2} + \frac{4}{3} \cdot \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+k} \right) -\frac{2}{3} \cdot \frac{1}{k^3(n+k)^3} }\)
Zauważmy też, że jak
Tożsamość b) obłożymy podwójną sumą będzie:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{n^2(n+k)^4}=\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{k^2(n+k)^4}}\)
Więc pierwsze dwa składniki w b) wyzeruje...
Zajmijmy się najpierw a) i obłóżmy ją podwójną sumą:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2k^2(n+k)^2} = \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5(n+k)} - \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5n} + \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4n^2} + \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4(n+k)^2} }\)
I po kolei:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5(n+k)} - \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5n}= -2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n}- \frac{1}{n+k} \right) =-2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} }\)
Ponieważ ładnie się tam skraca aż do nieskończoności co przy odrobinie wysiłku można zauważyć (ślepy koń już tego nie dojrzy)
\(\displaystyle{ -2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} =-2\left\{ \left( 1+ \frac{5}{2} \right) \zeta(6)- \frac{1}{2} \left[ 2\zeta(2)\zeta(4)+\zeta^2(3)\right]\right\} }\)
Jest to zgodne ze wzorem (1)
Biorąc jeszcze pod uwagę, że:
\(\displaystyle{ \zeta(2) \cdot \zeta(4)= \frac{7}{4} \zeta(6)}\) - łatwo sprawdzić...
otrzymamy:
\(\displaystyle{ -2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} =\zeta^2(3)- \frac{7}{2} \zeta(6)}\)
to nie wymaga komentarzy:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4n^2} =\zeta(2) \cdot \zeta(4)=\frac{7}{4} \zeta(6)}\)
Zostanie tylko lub aż tylko:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4(n+k)^2}}\)
Ale zgodnie z tożsamością b) i wcześniejszymi uwagami co do znikających sum otrzymamy:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4n^2} + \frac{4}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+k} \right) -\frac{2}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^3(n+k)^3}}\)
Pierwsza suma to już wiadomo:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \cdot \frac{1}{k^4n^2} =-\frac{1}{3} \zeta(2)\zeta(4)=- \frac{7}{12} \zeta(6)}\)
Druga suma to też wiadomo co to jest bo już to było:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+k} \right) = \frac{4}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} = \frac{4}{3} \left( \frac{7}{4} \zeta(6)- \frac{1}{2} \zeta^2(3) \right) = \frac{7}{3}\zeta(6)- \frac{2}{3} \zeta^2(3) }\)
Zostaje ostatnia suma i tę przekształcimy co nieco:
\(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^3(n+k)^3}= -\frac{2}{3} \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^3} \sum_{n=1}^{ \infty }\left[ \zeta(3)-H^{(3)}_{n}\right] =- \frac{2}{3}\left[ \zeta^2(3)- \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{H^{(3)}_{n}}{n^3} \right] }\)
A teraz zgodnie z (2*) otrzymamy:
\(\displaystyle{ - \frac{2}{3}\left[ \zeta^2(3)- \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{H^{(3)}_{n}}{n^3} \right] = - \frac{2}{3} \zeta^2(3)+ \frac{2}{3} \cdot \frac{\zeta^2(3)+\zeta(6)}{2} = - \frac{1}{3} \zeta^2(3)+ \frac{1}{3} \zeta(6) }\)
Sumując i reasumując naszą sumę otrzymamy zbierając to co wyszło:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2k^2(n+k)^2} =\zeta^2(3)- \frac{7}{2} \zeta(6) +\frac{7}{4} \zeta(6)-\frac{7}{12} \zeta(6)+\frac{7}{3} \zeta(6)-\frac{2}{3} \zeta^2(3)-\frac{1}{3} \zeta^2(3)+\frac{1}{3} \zeta(6)=}\)
\(\displaystyle{ \left( - \frac{7}{2}+ \frac{7}{4} - \frac{7}{12} + \frac{7}{3} + \frac{1}{3} \right) \zeta(6)= \frac{1}{3} \zeta(6) = \frac{1}{3} \cdot \frac{\pi^6}{945}= \frac{\pi^6}{2835} }\)
cnd...
\(\displaystyle{ \zeta(6)= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^6} }\)
Do rozwiązania tego zadania potrzeba paru tożsamości choćby i Eulera:
Na początku zdefiniujmy:
\(\displaystyle{ H_{n}^{(k)} = \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i^k} }\)
\(\displaystyle{ H_{n} = \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i} }\)
Prawdziwe też są też wzory:
(1) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{H_{n}}{n^k} =\left( 1+ \frac{k}{2} \right) \zeta(k+1)- \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{k-2} \zeta(i+1)\zeta(k-i)}\)
(2) \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{H^{(p)}_{k}}{k^p} = \frac{1}{2} \left[ \left( H^{(p)}_{n}\right)^2 + H^{(2p)}_{n} \right] }\)
lub po przejściu do granicy: \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty }\)
(2*) \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_k^{(p)}}{k^p} = \frac{1}{2} \left[ \zeta^2(p)+\zeta(2p)\right] }\)
A jak kto nie wierzy niech się bawi z polilogarytmami...
Prawdziwe też są tożsamości:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2k^2(n+k)^2} = \frac{2}{k^5(n+k)} -\frac{2}{k^5n} +\frac{1}{k^4n^2} +\frac{1}{k^4(n+k)^2} }\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{k^4(n+k)^2} = \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{n^2(n+k)^4} - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{k^2(n+k)^4} - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{k^4n^2} + \frac{4}{3} \cdot \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+k} \right) -\frac{2}{3} \cdot \frac{1}{k^3(n+k)^3} }\)
Zauważmy też, że jak
Tożsamość b) obłożymy podwójną sumą będzie:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{n^2(n+k)^4}=\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{k^2(n+k)^4}}\)
Więc pierwsze dwa składniki w b) wyzeruje...
Zajmijmy się najpierw a) i obłóżmy ją podwójną sumą:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2k^2(n+k)^2} = \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5(n+k)} - \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5n} + \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4n^2} + \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4(n+k)^2} }\)
I po kolei:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5(n+k)} - \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{2}{k^5n}= -2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n}- \frac{1}{n+k} \right) =-2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} }\)
Ponieważ ładnie się tam skraca aż do nieskończoności co przy odrobinie wysiłku można zauważyć (ślepy koń już tego nie dojrzy)
\(\displaystyle{ -2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} =-2\left\{ \left( 1+ \frac{5}{2} \right) \zeta(6)- \frac{1}{2} \left[ 2\zeta(2)\zeta(4)+\zeta^2(3)\right]\right\} }\)
Jest to zgodne ze wzorem (1)
Biorąc jeszcze pod uwagę, że:
\(\displaystyle{ \zeta(2) \cdot \zeta(4)= \frac{7}{4} \zeta(6)}\) - łatwo sprawdzić...
otrzymamy:
\(\displaystyle{ -2\sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} =\zeta^2(3)- \frac{7}{2} \zeta(6)}\)
to nie wymaga komentarzy:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4n^2} =\zeta(2) \cdot \zeta(4)=\frac{7}{4} \zeta(6)}\)
Zostanie tylko lub aż tylko:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4(n+k)^2}}\)
Ale zgodnie z tożsamością b) i wcześniejszymi uwagami co do znikających sum otrzymamy:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^4n^2} + \frac{4}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+k} \right) -\frac{2}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^3(n+k)^3}}\)
Pierwsza suma to już wiadomo:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \cdot \frac{1}{k^4n^2} =-\frac{1}{3} \zeta(2)\zeta(4)=- \frac{7}{12} \zeta(6)}\)
Druga suma to też wiadomo co to jest bo już to było:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^5} \left( \frac{1}{n} - \frac{1}{n+k} \right) = \frac{4}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{H_{k}}{k^5} = \frac{4}{3} \left( \frac{7}{4} \zeta(6)- \frac{1}{2} \zeta^2(3) \right) = \frac{7}{3}\zeta(6)- \frac{2}{3} \zeta^2(3) }\)
Zostaje ostatnia suma i tę przekształcimy co nieco:
\(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^3(n+k)^3}= -\frac{2}{3} \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{k^3} \sum_{n=1}^{ \infty }\left[ \zeta(3)-H^{(3)}_{n}\right] =- \frac{2}{3}\left[ \zeta^2(3)- \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{H^{(3)}_{n}}{n^3} \right] }\)
A teraz zgodnie z (2*) otrzymamy:
\(\displaystyle{ - \frac{2}{3}\left[ \zeta^2(3)- \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{H^{(3)}_{n}}{n^3} \right] = - \frac{2}{3} \zeta^2(3)+ \frac{2}{3} \cdot \frac{\zeta^2(3)+\zeta(6)}{2} = - \frac{1}{3} \zeta^2(3)+ \frac{1}{3} \zeta(6) }\)
Sumując i reasumując naszą sumę otrzymamy zbierając to co wyszło:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2k^2(n+k)^2} =\zeta^2(3)- \frac{7}{2} \zeta(6) +\frac{7}{4} \zeta(6)-\frac{7}{12} \zeta(6)+\frac{7}{3} \zeta(6)-\frac{2}{3} \zeta^2(3)-\frac{1}{3} \zeta^2(3)+\frac{1}{3} \zeta(6)=}\)
\(\displaystyle{ \left( - \frac{7}{2}+ \frac{7}{4} - \frac{7}{12} + \frac{7}{3} + \frac{1}{3} \right) \zeta(6)= \frac{1}{3} \zeta(6) = \frac{1}{3} \cdot \frac{\pi^6}{945}= \frac{\pi^6}{2835} }\)
cnd...