Rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=1 \\ 3(a+bc)= 4 (b+ac) = 5(c+ab)\end{cases}}\)
Prosty układ
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11619
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3173 razy
- Pomógł: 754 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5762
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 528 razy
Re: Prosty układ
To bez fajerwerków tylko: przenoszenie, podstawianie, równania kwadratowe w sumie Banach...
rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left( a,b,c\right) =\left( \frac{1}{2} , \frac{1}{3}, \frac{1}{6} \right) ; \left( 1,1,-1\right) ; \left( 1,-1,1\right) ;\left( -1,1,1\right) }\)
Jak ktoś zna Tricky to niech pokaże...
rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left( a,b,c\right) =\left( \frac{1}{2} , \frac{1}{3}, \frac{1}{6} \right) ; \left( 1,1,-1\right) ; \left( 1,-1,1\right) ;\left( -1,1,1\right) }\)
Jak ktoś zna Tricky to niech pokaże...