Równe ułamki
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11619
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3173 razy
- Pomógł: 754 razy
Równe ułamki
Udowodnić rachunkowo i kombinatorycznie, że \(\displaystyle{ \frac{ {2n \choose n}}{n+1} = \frac{ {2n+1 \choose n}}{2n+1}.}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2023, o 17:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Użytkownik
- Posty: 22292
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3768 razy
Re: Równe ułamki
\(\displaystyle{ \frac{\binom{2n}{n}}{n+1}=\frac{(2n)!}{n!(n+1)!}=\frac1{2n+1}\frac{(2n+1)!}{n!(n+1)!}=\frac{\binom{2n+1}{n}}{2n+1}}\).
Mamy `2n+1` pracowników i mamy wybrać zespół złożony z `n` ludzi i jednego kierownika spośród pozostałych.
Możemy to zrobić tak: wybieramy kierownika na `2n+1` sposobów, a z reszty wybierany zespół na \(\displaystyle{ \binom{2n}{n}}\) sposobów.
Albo tak: wybieramy zespół na \(\displaystyle{ \binom{2n+1}{n}}\) a kierownika dobieramy z reszty na `n+1` sposobów.
Dodano po 20 minutach 3 sekundach:
Uogólnienie: jeżeli `m\ge n+k` to
Mamy `2n+1` pracowników i mamy wybrać zespół złożony z `n` ludzi i jednego kierownika spośród pozostałych.
Możemy to zrobić tak: wybieramy kierownika na `2n+1` sposobów, a z reszty wybierany zespół na \(\displaystyle{ \binom{2n}{n}}\) sposobów.
Albo tak: wybieramy zespół na \(\displaystyle{ \binom{2n+1}{n}}\) a kierownika dobieramy z reszty na `n+1` sposobów.
Dodano po 20 minutach 3 sekundach:
Uogólnienie: jeżeli `m\ge n+k` to
\(\displaystyle{ \binom{m}{n}\binom{m-n}{k}=\binom{m}{n+k}\binom{n+k}{k}}\)