Iloraz większy od zera

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Iloraz większy od zera

Post autor: Damieux »

Hej,
mam zadania typu:
1.\(\displaystyle{ \frac{4}{x}>0 }\)

2.\(\displaystyle{ \frac{2}{x}>0 }\)

3.\(\displaystyle{ \frac{-3}{x}>0 }\)

4.\(\displaystyle{ \frac{-5}{x}>1 }\)

czy tego typu nierówności rozwiązujemy, zamieniając iloraz w iloczyn?

1.\(\displaystyle{ 4 \cdot x>0}\)
3.\(\displaystyle{ \left( -3\right) \cdot x>0 }\)

2. \(\displaystyle{ \frac{2-x}{x}>0 }\)
4. \(\displaystyle{ \frac{-5-x}{x}>0 }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Iloraz większy od zera

Post autor: Jan Kraszewski »

Ja bym raczej powiedział, że (po założeniu, że \(\displaystyle{ x\ne 0}\)) mnożymy nierówności obustronnie przez \(\displaystyle{ x^2.}\) Wtedy nie robi to wrażenia "magicznej formułki".
Damieux pisze: 21 paź 2023, o 17:31 2.\(\displaystyle{ \frac{2}{x}>0 }\)
(...)
2. \(\displaystyle{ \frac{2-x}{x}>0 }\)
A to już w ogóle nie wiadomo skąd.

JK
arek1357

Re: Iloraz większy od zera

Post autor: arek1357 »

A ja polecam niezawodną siatkę znaków...
ODPOWIEDZ