Problem malarza

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13435
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Problem malarza

Post autor: mol_ksiazkowy »

Malarz o masie \(\displaystyle{ m=90 kg }\) siedzi na "krześle bosmańskim" wiszącym przy ścianie budynku. Chcąc podjechać do góry ciągnie z jakąś siłą zwisający koniec liny przewieszonej przez bloczek i jego nacisk na krzesło zmniejsza się do \(\displaystyle{ m^{\prime}= 50 kg}\). Ciężar krzesła \(\displaystyle{ M=15 kg}\).
i) Z jakim przyspieszeniem jedzie malarz :?:
ii) Jaka jest całkowita siła \(\displaystyle{ F}\) przyłożona do bloczka :?:
ODPOWIEDZ