całka oznaczona
-
arek1357
Re: całka oznaczona
Całki z pierwszego i ostatniego składnika sprowadzają się do funkcji Beta, a ze środkowych składników to banał...
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^3+1} = \sqrt{1-(1-x)^3} }\)
\(\displaystyle{ (1-x)^3=t}\)
\(\displaystyle{ x=1-t^{ \frac{1}{3} }}\)
\(\displaystyle{ dx=- \frac{1}{3} t^{- \frac{2}{3} } dt}\)
czyli będzie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \int_{0}^{1} t^{ \frac{1}{3}-1 }(1-t)^{ \frac{3}{2}-1 }dt=\frac{1}{3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{3}{2} )}{\Gamma( \frac{1}{3}+ \frac{3}{2} )}}\)
Druga skrajna całka podobnie
\(\displaystyle{ x^2=t }\)
\(\displaystyle{ dx= \frac{1}{2}t^{- \frac{1}{2} } dt}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \sqrt[3]{1-x^2} dx= \frac{1}{2} \int_{0}^{1} t^{- \frac{1}{2} }(1-t)^{ \frac{1}{3} }=\frac{1}{2} \int_{0}^{1} t^{ \frac{1}{2}-1 }(1-t)^{ \frac{4}{3}-1 }=\frac{1}{2} \frac{\Gamma( \frac{1}{2} ) \cdot \Gamma( \frac{4}{3} )}{\Gamma( \frac{1}{2}+ \frac{4}{3} )} }\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-1)^3+1} = \sqrt{1-(1-x)^3} }\)
\(\displaystyle{ (1-x)^3=t}\)
\(\displaystyle{ x=1-t^{ \frac{1}{3} }}\)
\(\displaystyle{ dx=- \frac{1}{3} t^{- \frac{2}{3} } dt}\)
czyli będzie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \int_{0}^{1} t^{ \frac{1}{3}-1 }(1-t)^{ \frac{3}{2}-1 }dt=\frac{1}{3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{3}{2} )}{\Gamma( \frac{1}{3}+ \frac{3}{2} )}}\)
Druga skrajna całka podobnie
\(\displaystyle{ x^2=t }\)
\(\displaystyle{ dx= \frac{1}{2}t^{- \frac{1}{2} } dt}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \sqrt[3]{1-x^2} dx= \frac{1}{2} \int_{0}^{1} t^{- \frac{1}{2} }(1-t)^{ \frac{1}{3} }=\frac{1}{2} \int_{0}^{1} t^{ \frac{1}{2}-1 }(1-t)^{ \frac{4}{3}-1 }=\frac{1}{2} \frac{\Gamma( \frac{1}{2} ) \cdot \Gamma( \frac{4}{3} )}{\Gamma( \frac{1}{2}+ \frac{4}{3} )} }\)
-
klimat
- Użytkownik

- Posty: 128
- Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: całka oznaczona
No raczej bez jakiś betów. Bo w podpowiedzi jest, aby wykazać
\(\displaystyle{ \int^1_0\left(\sqrt{(x-1)^3+1}-\sqrt[3]{1-x^2}\right)dx=0}\) wykorzystując wykres \(\displaystyle{ y^2 = (x − 1)^3 + 1}\) na \(\displaystyle{ (0,0)\times(1,1).}\)
\(\displaystyle{ \int^1_0\left(\sqrt{(x-1)^3+1}-\sqrt[3]{1-x^2}\right)dx=0}\) wykorzystując wykres \(\displaystyle{ y^2 = (x − 1)^3 + 1}\) na \(\displaystyle{ (0,0)\times(1,1).}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2023, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: całka oznaczona
A napisałeś podpowiedź z której mieliśmy korzystać na początku? Czy mieliśmy się wszyscy domyśleć? Rozwiązanie z funkcję beta też działa.
W ogólności, korzystając z
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Integral_of_inverse_functions\(\displaystyle{ \int^b_a f(x) \, dx + \int^{f(b)}_{f(a)} f^{-1} (x) \, dx = b f(b) - a f(a).}\)
Łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \sqrt[ \alpha ]{1-x^ \beta } \dd x + \int_{1}^{0} \sqrt[ \beta ]{1-x^ \alpha } \dd x = 0 }\)
czyli
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \sqrt[ \alpha ]{1-x^ \beta } \dd x = \int_{0}^{1} \sqrt[ \beta ]{1-x^ \alpha } \dd x. }\)
To praktycznie rozwiązuje zadanie. Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ x-1=-t}\) w pierwszej całce. Uprosić. I banalne całki ze środka policzyć.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 364 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: całka oznaczona
No przecież wystarczy rozbić pierwiastek sumy (czy tam różnicę) na sumę pierwiastków i potem z górki.
-
arek1357
Re: całka oznaczona
Nie wiem co ludzie mają do betów ale to raczej stan umysłu bardziej ...
Dodano po 2 godzinach 21 minutach 8 sekundach:
Dodano po 2 godzinach 21 minutach 8 sekundach:
Rozwiń te myśl bo nie kumam o co ci chodzi...No przecież wystarczy rozbić pierwiastek sumy (czy tam różnicę) na sumę pierwiastków i potem z górki.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: całka oznaczona
Podpowiem ci: to taki inteligentny żarcik.
Dodano po 19 minutach 15 sekundach:
Swoją drogą, jak już się lubi Bety i Gammy, to trzeba było to rozwiązanie trochę dalej pociągnąć:
Pierwsza całka\(\displaystyle{ =\frac{1}{3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{3}{2} )}{\Gamma( \frac{1}{3}+ \frac{3}{2} )}=\frac{1}{2\cdot3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{1}{2} )}{\Gamma( \frac{11}{6})}}\)
Druga całka\(\displaystyle{ =\frac{1}{3} \frac{\Gamma( \frac{4}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{1}{2} )}{\Gamma( \frac{1}{2}+ \frac{4}{3} )}=\frac{1}{2\cdot3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{1}{2} )}{\Gamma( \frac{11}{6})}}\)
I tutaj może się włączyć myślenie: dlaczego te dwie całki są równe?
Dodano po 19 minutach 15 sekundach:
Swoją drogą, jak już się lubi Bety i Gammy, to trzeba było to rozwiązanie trochę dalej pociągnąć:
Pierwsza całka\(\displaystyle{ =\frac{1}{3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{3}{2} )}{\Gamma( \frac{1}{3}+ \frac{3}{2} )}=\frac{1}{2\cdot3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{1}{2} )}{\Gamma( \frac{11}{6})}}\)
Druga całka\(\displaystyle{ =\frac{1}{3} \frac{\Gamma( \frac{4}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{1}{2} )}{\Gamma( \frac{1}{2}+ \frac{4}{3} )}=\frac{1}{2\cdot3} \frac{\Gamma( \frac{1}{3} ) \cdot \Gamma( \frac{1}{2} )}{\Gamma( \frac{11}{6})}}\)
I tutaj może się włączyć myślenie: dlaczego te dwie całki są równe?
-
arek1357
Re: całka oznaczona
Oczywiście można ciągnąć i to co zrobiłeś jest dydaktyczne ale po co się wysilać i coś robić do końca za kogoś ,
Jak już skróciło się to to jeszcze bardziej kawa na ławę , że skorzystał ze wzoru:
\(\displaystyle{ \Gamma(x+1)=x \Gamma(x)}\)
ale sam autor tego wątku nie dość, że od początku za bardzo się nie określił to do tego wszystko mu zostało podane na talerzu i w takich przypadkach nie warto się wysilać...Już nie raz to zauważyłem
Bardziej mnie zainteresowało co ma Niepokonana na myśli i chciałbym, żeby tę myśl rozwinęła...
A tu nie dość, że się za autora myśli, to jeszcze za Niepokonaną, której czasem trudno samej jest się określić...
A ja jako człowiek niedouczony i niekumaty myśl Niepokonanej rozkminiam tak:
Że jej chodzi o to, że:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{a \pm b} = \sqrt[n]{a} \pm \sqrt[n]{b} }\)
Zawsze się czegoś nowego nauczę...
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Wtedy liczenie całek bardzo się uprości
Dodano po 18 sekundach:
Szczególnie niewymiernych
Jak już skróciło się to to jeszcze bardziej kawa na ławę , że skorzystał ze wzoru:
\(\displaystyle{ \Gamma(x+1)=x \Gamma(x)}\)
ale sam autor tego wątku nie dość, że od początku za bardzo się nie określił to do tego wszystko mu zostało podane na talerzu i w takich przypadkach nie warto się wysilać...Już nie raz to zauważyłem
Bardziej mnie zainteresowało co ma Niepokonana na myśli i chciałbym, żeby tę myśl rozwinęła...
A tu nie dość, że się za autora myśli, to jeszcze za Niepokonaną, której czasem trudno samej jest się określić...
A ja jako człowiek niedouczony i niekumaty myśl Niepokonanej rozkminiam tak:
Że jej chodzi o to, że:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{a \pm b} = \sqrt[n]{a} \pm \sqrt[n]{b} }\)
Zawsze się czegoś nowego nauczę...
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Wtedy liczenie całek bardzo się uprości
Dodano po 18 sekundach:
Szczególnie niewymiernych
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: całka oznaczona
Nie wierzysz w Niepokonaną. No chyba, że na jej uczelni uczą już czarnkowej matematyki, gdzie wszystko ma być proste.arek1357 pisze: 15 paź 2023, o 11:52
A ja jako człowiek niedouczony i niekumaty myśl Niepokonanej rozkminiam tak:
Że jej chodzi o to, że:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{a \pm b} = \sqrt[n]{a} \pm \sqrt[n]{b} }\)
Zawsze się czegoś nowego nauczę...
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Wtedy liczenie całek bardzo się uprości
Dodano po 18 sekundach:
Szczególnie niewymiernych
-
arek1357
Re: całka oznaczona
np:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt[4]{1+x} dx = \int_{}^{} \sqrt[4]{1}dx+ \int_{}^{} \sqrt[4]{x}dx=
\int_{}^{}1 dx+ \int_{}^{} x^{ \frac{1}{4} }dx=x+ \frac{4}{5}x^{ \frac{5}{4} } +C}\)
Jednak matematyka jest bardzo łatwa...
Niepokonana dzięki za korepetycje...
Problem trudnych całek eliptycznych zostanie już niedługo do końca rozwiązany a wzór na obwód elipsy każdy se policzy...
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt[4]{1+x} dx = \int_{}^{} \sqrt[4]{1}dx+ \int_{}^{} \sqrt[4]{x}dx=
\int_{}^{}1 dx+ \int_{}^{} x^{ \frac{1}{4} }dx=x+ \frac{4}{5}x^{ \frac{5}{4} } +C}\)
Jednak matematyka jest bardzo łatwa...
Niepokonana dzięki za korepetycje...
Problem trudnych całek eliptycznych zostanie już niedługo do końca rozwiązany a wzór na obwód elipsy każdy se policzy...
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Re: całka oznaczona
A ja mam przykład gdzie użytkownika zignorowałeś gdy podał obliczenia a w tylko w dwóch miejscach się zatrzymałarek1357 pisze: 15 paź 2023, o 11:52
ale sam autor tego wątku nie dość, że od początku za bardzo się nie określił to do tego wszystko mu zostało podane na talerzu i w takich przypadkach nie warto się wysilać...Już nie raz to zauważyłem
więc z tego wynika że co, najlepiej w ogóle nie odpowiadać ?
(Oczywiście zgodnie z twoim rozumowaniem)
-
arek1357
Re: całka oznaczona
Możliwe ale nikt nie jest doskonały a poza tym "milion" razy więcej się spotkałem z przypadkiem gdzie podając komuś coś na talerzu a nawet w misce ktoś nie podziękował nawet. A taki wyjątek jak słusznie napisałeś może potwierdzić regułę...
Zobacz tylko ile mam razy podziękował w opisie to mówi wiele...
Zobacz tylko ile mam razy podziękował w opisie to mówi wiele...