Przesunięcia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Przesunięcia

Post autor: mol_ksiazkowy »

czy jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są tej samej parzystości, to istnieje liczba \(\displaystyle{ m}\) taka, że \(\displaystyle{ a+m}\) i \(\displaystyle{ b+m}\) są pierwsze :?:
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 4 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Peter_85 »

Istnieje. Przykład: \(\displaystyle{ a=3}\), \(\displaystyle{ b=5}\), \(\displaystyle{ m=2}\). Wtedy \(\displaystyle{ a+m=5}\) i \(\displaystyle{ b+m=7}\), więc są pierwsze.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Jan Kraszewski »

Dowód ogólny przez przykład...

Pytanie było, czy dla dowolnych liczb \(\displaystyle{ a,b}\) tej samej parzystości istnieje stosowne \(\displaystyle{ m.}\)

JK
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 4 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Peter_85 »

Nie wiem jak ja czytałem treść tego zadania, że tak dziwnie ją zinterpretowałem, ale od razu wydało mi się ono podejrzanie łatwe. Oczywiście palnąłem głupotę, pomyślę nad właściwym rozwiązaniem.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Brombal »

Dla \(\displaystyle{ a=b}\) istnieje zawsze takie \(\displaystyle{ m}\). ;-)

Gdyby założyć, że \(\displaystyle{ a, b}\) to liczby parzyste stopnia parzystości \(\displaystyle{ k>0}\), zadanie sprowadza się do zagadnienia czy istnieją dwie liczby pierwsze odległe od siebie o liczbę \(\displaystyle{ c}\) stopnia parzystości \(\displaystyle{ k _{1} \ge k+1}\)?
Odpowiedź wygląda na pozytywną ;-).
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 4 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Peter_85 »

Po ponownym przeczytaniu i przemyśleniu treści zadania: czy nie jest to po prostu pytanie o to, czy dla dowolnej parzystej liczby \(\displaystyle{ n}\) istnieją 2 liczby pierwsze o różnicy równej \(\displaystyle{ n}\)? Jeśli tak, to jest to chyba problem otwarty.
arek1357

Re: Przesunięcia

Post autor: arek1357 »

Jeżeli założyć słabą hipotezę Goldbacha, że każda liczba parzysta jest różnicą pewnych dwóch liczb pierwszych jest to prawda:

niech:

\(\displaystyle{ a<b}\)

wtedy istnieją takie liczby pierwsze: \(\displaystyle{ p \wedge q , p<q}\)

\(\displaystyle{ p-q=a-b}\)

\(\displaystyle{ a, a+m=p}\)

\(\displaystyle{ b, b+m=b+p-a=q}\)
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Brombal »

Namieszajmy
\(\displaystyle{ a=2 ^{k} }\), \(\displaystyle{ b=m \cdot 2 ^{k} }\) dla \(\displaystyle{ k>0}\)
Wtedy takie \(\displaystyle{ m>1}\) nie istnieje
arek1357

Re: Przesunięcia

Post autor: arek1357 »

Czemu piszesz bzdury?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Brombal »

arek1357 pisze: 17 paź 2023, o 13:55 Czemu piszesz bzdury?
Możesz wskazać takie \(\displaystyle{ m}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: a4karo »

Czemu nie wiesz, że piszesz bzdury?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Brombal »

a4karo pisze: 17 paź 2023, o 17:11 Czemu nie wiesz, że piszesz bzdury?
A skąd wnioskujesz, że nie wiem?
Masz jakąś nową metodę wnioskowania?
Zastanawiałeś się kiedykolwiek jaki może być cel takiego postępowania? :) .
W tym przypadku jest oczywiste na czym polega "bzdura", ale czy dla wszystkich?
Jak widzisz tak jak i Arek nie podałem tej oczywistości. I Ty i ja nie możemy być pewni czy chodzi o to samo. Dlatego myśli, "to bzdura" powinna zostać opatrzona komentarzem. Nie została co doprowadziło nawet Ciebie do błędnych wniosków
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: a4karo »

Jeżeli piszesz bzdury i wiesz, że to bzdury, to po prostu spamujesz. A to jest zabronione w regulaminie
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Przesunięcia

Post autor: Brombal »

a4karo pisze: 17 paź 2023, o 20:16 Jeżeli piszesz bzdury i wiesz, że to bzdury, to po prostu spamujesz. A to jest zabronione w regulaminie
To nieładnie - zamias w problem w osobę.
To częsta forma działania w "matematyce". Dowody na \(\displaystyle{ 1+1=3}\)
Jestem pewien, że nie raz pokazywałeś znajomym dowody na \(\displaystyle{ 1+1=3}\) i służyło to gimnastyce. Nie był to spam.
arek1357

Re: Przesunięcia

Post autor: arek1357 »

Jak widzisz tak jak i Arek nie podałem tej oczywistości.
No to teraz zapodam oczywistą oczywistość:

\(\displaystyle{ a=2^3=8, k=3 }\)

\(\displaystyle{ b=3 \cdot 2^3=24}\)

\(\displaystyle{ 8+5=13 , 24+5=29}\)

Jeżeli \(\displaystyle{ 13}\) i \(\displaystyle{ 29}\) nie są to liczby pierwsze to jestem Brombal...

A poza tym w zadaniu nie ma żadnych przesłanek, że twoje \(\displaystyle{ m}\) jest tożsame z \(\displaystyle{ m}\) zadaniowym...

I wychodzi z tego, że jest prawda wynikająca z zadania , jest i twoja prawda na temat \(\displaystyle{ m}\) , jest tyz prawda a dalej nie powiem... bo mnie

zbanują...
ODPOWIEDZ