Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 594
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Post
autor: Brombal »
Dla \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) znaleźć \(\displaystyle{ \min\left[ \frac{1}{a}+ \frac{1}{ab}+ \frac{1}{abc} \right], }\) gdy \(\displaystyle{ a+b+c=3.}\)
Nie znalazłem ale wyszedł ciekawy wynik
dla
\(\displaystyle{ a=3- \varphi }\), \(\displaystyle{ b=1}\), \(\displaystyle{ c=\varphi -1 }\)
\(\displaystyle{ \min\left[ \frac{1}{a}+ \frac{1}{ab}+ \frac{1}{abc} \right] = \varphi +1.}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2023, o 23:28 przez
Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.