Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 sty 2015, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Toruń
Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Witam.
Mam problem który chciałbym rozwiązać lecz nie do końca wiem gdzie szukać informacji na ten temat
Załóżmy że prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ P(A_1)=0.1}\), jeżeli w próba zakończyła się porażką to \(\displaystyle{ P(A_{n+1})=P(A_n)+0.01}\), jeżeli próba zakończyła się sukcesem prawdopodobieństwo wraca do wartości początkowej. Chciałbym obliczyć wartość oczekiwaną po ilu próbach będzie sukces, oraz ile sukcesów będzie po \(\displaystyle{ n}\) rzutach.
Czy mogę w internecie znaleźć jakiś skrypt lub tłumaczenie takich zagadnień?
Pozdrawiam
Mam problem który chciałbym rozwiązać lecz nie do końca wiem gdzie szukać informacji na ten temat
Załóżmy że prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ P(A_1)=0.1}\), jeżeli w próba zakończyła się porażką to \(\displaystyle{ P(A_{n+1})=P(A_n)+0.01}\), jeżeli próba zakończyła się sukcesem prawdopodobieństwo wraca do wartości początkowej. Chciałbym obliczyć wartość oczekiwaną po ilu próbach będzie sukces, oraz ile sukcesów będzie po \(\displaystyle{ n}\) rzutach.
Czy mogę w internecie znaleźć jakiś skrypt lub tłumaczenie takich zagadnień?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 7937
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1680 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Trudno zrozumieć treść tego problemu.
Jaka jest oryginalna jego treść?
Proszę opisać na czym polega doświadczenie losowe (działanie) ?
Skąd pochodzi ten problem?
Jaka jest oryginalna jego treść?
Proszę opisać na czym polega doświadczenie losowe (działanie) ?
Skąd pochodzi ten problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 2285
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Ten opis jest niefortunny (nieprzemyślane oznaczenia), ale te wartości oczekiwane da się policzyć. Mianowicie niech \(\displaystyle{ X}\) będzie ilością prób (zmienną losową) potrzebnych dla sukcesu. WówczasRadkos pisze: ↑9 paź 2023, o 12:01 Załóżmy że prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ P(A_1)=0.1}\), jeżeli w próba zakończyła się porażką to \(\displaystyle{ P(A_{n+1})=P(A_n)+0.01}\), jeżeli próba zakończyła się sukcesem prawdopodobieństwo wraca do wartości początkowej. Chciałbym obliczyć wartość oczekiwaną po ilu próbach będzie sukces, oraz ile sukcesów będzie po \(\displaystyle{ n}\) rzutach.
\(\displaystyle{ EX=\sum_{k=1}^{100}P(X=k)\cdot k=P(X=1)\cdot 1+P(X=2)\cdot 2+\dots+P(X=100)\cdot 100=}\)\(\displaystyle{ =\frac{1}{100}\cdot 1+\frac{99}{100}\cdot\frac{2}{100}\cdot 2+\frac{99}{100}\cdot\frac{98}{100}\cdot\frac{3}{100}\cdot 3+\dots+\frac{99}{100}\cdot\dots\cdot\frac{1}{100}\cdot 100.}\)
Z ilością sukcesów po \(\displaystyle{ n}\) rzutach robimy analogicznie, chociaż nie wiem, czy da się to napisać ogólnym wzorem dla \(\displaystyle{ n}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7937
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1680 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
\(\displaystyle{ P(A_{1}) = \frac{1}{10} , }\)
\(\displaystyle{ P(A_{2}) = P(A_{1}) + \frac{1}{100} = \frac{1}{10} + \frac{1}{100} = \frac{11}{100},}\)
..............................
\(\displaystyle{ P(A_{n} )= P(A_{n-1}) + \frac{1}{100}.}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \sum_{k=1}^{n} P(A_{k})\cdot k = P(A_{1}) + \frac{n-1}{100} = \frac{1}{10}+ \frac{n-1}{100} = \frac{n+9}{100}.}\)
\(\displaystyle{ P(A_{2}) = P(A_{1}) + \frac{1}{100} = \frac{1}{10} + \frac{1}{100} = \frac{11}{100},}\)
..............................
\(\displaystyle{ P(A_{n} )= P(A_{n-1}) + \frac{1}{100}.}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \sum_{k=1}^{n} P(A_{k})\cdot k = P(A_{1}) + \frac{n-1}{100} = \frac{1}{10}+ \frac{n-1}{100} = \frac{n+9}{100}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2285
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Pomyliłem się we wzorze, bo nie wiedzieć czemu przeczytałem \(\displaystyle{ P(A_1)=0.01}\), co oczywiście nie zmienia metody. Poprawka:
\(\displaystyle{ EX=\sum_{k=1}^{91}P(X=k)\cdot k=P(X=1)\cdot 1+P(X=2)\cdot 2+\dots+P(X=91)\cdot 91=}\)\(\displaystyle{ =\frac{10}{100}\cdot 1+\frac{90}{100}\cdot\frac{11}{100}\cdot 2+\frac{90}{100}\cdot\frac{89}{100}\cdot\frac{12}{100}\cdot 3+\dots+\frac{90}{100}\cdot\dots\cdot\frac{1}{100}\cdot 91.}\)
Janusz, czym jest u ciebie \(\displaystyle{ n}\) i te zdarzenia \(\displaystyle{ A_k}\). Sądząc po wzorze
\(\displaystyle{ EX=\sum_{k=1}^{91}P(X=k)\cdot k=P(X=1)\cdot 1+P(X=2)\cdot 2+\dots+P(X=91)\cdot 91=}\)\(\displaystyle{ =\frac{10}{100}\cdot 1+\frac{90}{100}\cdot\frac{11}{100}\cdot 2+\frac{90}{100}\cdot\frac{89}{100}\cdot\frac{12}{100}\cdot 3+\dots+\frac{90}{100}\cdot\dots\cdot\frac{1}{100}\cdot 91.}\)
Janusz, czym jest u ciebie \(\displaystyle{ n}\) i te zdarzenia \(\displaystyle{ A_k}\). Sądząc po wzorze
mniemam, że \(\displaystyle{ A_k=\{X=k\}}\), a \(\displaystyle{ n=91}\). Wyniki nie zgadzają się z moimi obliczeniami.
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Sformułowanie zadania jest przedziwne: po stu porażkach prawdopodobieństwo kolejnego zdarzenia będzie wynosić `1.1`.
-
- Użytkownik
- Posty: 7937
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1680 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Jutro wrócę do tego ciągu zdarzeń i ich prawdopodobieństw. Autor postu nie odpowiada na pytanie "skąd pochodzi treść zadania?"
-
- Użytkownik
- Posty: 2285
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Sto porażek jest niemożliwe, bo wcześniej prawdopodobieństwo sukcesu wyniesie \(\displaystyle{ 1}\). Doświadczenie losowe można przedstawić w formie skończonego drzewa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7937
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1680 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Skonstruowanie rozkładu prawdopodobieństwa określonego za pomocą tego rekurencyjnego wzoru jest niemożliwe, bo suma prawdopodobieństw rośnie nieograniczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Prawdopodobieństwo jeden nie oznacza, że zdarzenie jest pewne. Porażka ma pstwo zero, ale zdarzyć się może
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Ale jak `A_{90}` będzie zdarzeniem o prawdopodobieństwie `1` i zdarzy się, że nie zajdzie, to zgodnie z algorytmem zdarzenie `A_{91}` ma mieć prawdopodobieństwo `1.01`, a to już cud.
-
- Użytkownik
- Posty: 2285
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Ten wzór rekurencyjny
jest niepoprawny (dlatego napisałem, że opis jest niefortunny). Na podstawie opisu słownego zadania, jak zdefiniujemy \(\displaystyle{ A_k=\{X=k\}}\), to \(\displaystyle{ P(A_k)=0}\) począwszy od \(\displaystyle{ k=92}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 sty 2015, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Toruń
Re: Prawdopodobieństwo kolejnych zdarzeń ciągiem
Dziękuję za multum odpowiedzi oraz dyskusję, odpowiadając na pytania odnośnie treści zadania to treści nie ma. Jest to problem który sobie wymyśliłem stąd też problem z opisaniem sytuacji. Na potrzeby zadania załóżmy że przestrzeń jest skończonej mocy, np. Sukces zdarzenia bazowany jest na podstawie liczby wygenerowanej komputerowo, wtedy jeśli dobrze rozumiem po 90 porażkach sukces jest konieczny. Jeśli też dobrze odczytuję, to gry chciałbym w takich warunkach policzyć jaka jest szansa na przynajmniej 2 sukcesy przy 50 rzutach to zostaje mi liczenie ręczne drzewem lub symulacja w pythonie? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.