W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest o 7 cm dłuższa od drugiej i o 2 cm krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz długości boków tego trójkąta.
Uważam, że zadanie jest łatwe ale robilem kilka razy i mi nie wychodzi :/ proszę o pomoc
Trójkąt prostokątny, oblicz długości boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Trójkąt prostokątny, oblicz długości boków.
Dł. boków: \(\displaystyle{ x,\ x+7,\ x+9}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2+(x+7)^2=(x+9)^2}\)
Po przekształceniach: \(\displaystyle{ x^2-4x-32=0}\)
Korzystając z delty, otrzymujesz dwa rozwiązania: -4, 8, ale tylko x=8 spełnia warunki zadania.
odp. 8cm, 15cm, 17cm.
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2+(x+7)^2=(x+9)^2}\)
Po przekształceniach: \(\displaystyle{ x^2-4x-32=0}\)
Korzystając z delty, otrzymujesz dwa rozwiązania: -4, 8, ale tylko x=8 spełnia warunki zadania.
odp. 8cm, 15cm, 17cm.