Witam
Mam do udowodnienia dwie własności czy mogę prosić o sprawdzenie poprawności i ewentualne poprawki:
1)Korzystając z łączności mnożenia udowodnij, że: \(\displaystyle{ x\left( y\left( zu\right) \right) = \left( \left( xy\right) z\right) u }\)
\(\displaystyle{ x\left( y\left( zu\right) \right) = x\left( \left( yz\right) u\right) }\)
dokonajmy teraz podstawienia \(\displaystyle{ \left( yz\right) = t}\)
\(\displaystyle{ x\left( tu\right) = \left( xt\right)u = \left( x\left( yz\right) \right)u = \left( \left( xy\right) z\right)u }\)
2) Korzystając z przemienności i łączności mnożenia udowodnij: \(\displaystyle{ \left( xy\right)\cdot\left( zu\right) = \left( xu\right)\cdot\left( zy\right) }\)
\(\displaystyle{ \left( xy\right)\cdot\left( zu\right) }\)
dokonajmy podstawienia \(\displaystyle{ \left( zu\right) = g }\)
\(\displaystyle{ \left( xy\right)\cdot g = x\left( yg\right) = x\left( y\left( zu\right) \right) = x\left( \left( yz\right) u\right) }\)
dokonajmy podstawienia \(\displaystyle{ \left( yz\right) = t }\)
\(\displaystyle{ x\left( tu\right) = x\left( ut\right) = \left( xu\right)\cdot t = \left( xu\right)\cdot\left(yz \right) }\)
przy czym prawo łączności i przemienności zostało sformułowane następująco:
\(\displaystyle{ \left( xy\right)z = x\left( yz\right) }\)
\(\displaystyle{ xy = yx}\)
Korzystając z łączności i przemienności mnożenia udowodnij dwie włąsności
-
gawiellus
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 16 maja 2016, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 1 raz
Korzystając z łączności i przemienności mnożenia udowodnij dwie włąsności
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2023, o 16:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36040
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Korzystając z łączności i przemienności mnożenia udowodnij dwie włąsności
Dobrze, tylko na końcu 2) zapomniałeś jeszcze raz zastosować przemienność.
JK
JK