Piecioro uczniow : Agata , Bartek , Celina, Damian i Ewa ustawilo sie jedno za drugim w kolejce . Oblicz na ile sposobow:
a) uczniowie moga stanac w kolejce
b)uczniowie moga stanac tak ze dziewczeta stoja na poczatku kolejki
c)uczniowie moga stanac w kolejce tak ze miedzy kazdymi dwoma dziewczynami stoi chlopiec
i teraz pytanie czy to jest dobrze
a)5!
b)3!x2!
i jak zrobic podpunkt c ?
[ Dodano: 23 Października 2007, 19:32 ]
c zrobilem tak
3! x 2! x 2! x 1! x1!=24 sposoby
Zadanie z permutacji o uczniach
- szczepanik89
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Zadanie z permutacji o uczniach
Pierwsze dwa podpunkty dobrze.
W trzecim: dziewczyny zajmują miejsca: pierwsze, trzecie i piąte (na \(\displaystyle{ 3!=6}\) sposobów).
Chłopcy pozostałe dwa miejsca (na \(\displaystyle{ 2!=2}\) sposobów).
Razem: \(\displaystyle{ 3!\cdot 2!=6\cdot 2=12}\) sposobów.
W trzecim: dziewczyny zajmują miejsca: pierwsze, trzecie i piąte (na \(\displaystyle{ 3!=6}\) sposobów).
Chłopcy pozostałe dwa miejsca (na \(\displaystyle{ 2!=2}\) sposobów).
Razem: \(\displaystyle{ 3!\cdot 2!=6\cdot 2=12}\) sposobów.