Pytanie o iloraz q

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Pytanie o iloraz q

Post autor: vip123 »

Dany jest nieskończony ciąg geometryczny , określony dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\). Suma dwóch początkowych wyrazów ciągu jest równa \(\displaystyle{ 6}\), a suma S wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa \(\displaystyle{ 8}\). Oblicz \(\displaystyle{ a _{1} }\) oraz \(\displaystyle{ q}\).
Wyliczam
\(\displaystyle{ a_{1}+a_{2} =6}\) oraz \(\displaystyle{ a_{2}=a_{1}q}\)
Otrzymuje, że
\(\displaystyle{ a_{1}= \frac{6}{1+q} }\).
Z drugiego warunku mam
\(\displaystyle{ \frac{a_{1}}{1-q}=8 }\).
Po podstawieniu i uporządkowaniu otrzymuję
\(\displaystyle{ q^2- \frac{1}{4}=0 }\),
\(\displaystyle{ q= \frac{1}{2} \vee q=- \frac{1}{2} }\).
Które mam wybrać? W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ - \frac{1}{2} }\) a nie wiem dlaczego.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Pytanie o iloraz q

Post autor: mol_ksiazkowy »

A ciąg \(\displaystyle{ 4, 2, 1, \frac{1}{2}, ... }\) nie może być :?:
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Pytanie o iloraz q

Post autor: a4karo »

Jak nie ma w odpowiedzi, to nie może.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Pytanie o iloraz q

Post autor: Jan Kraszewski »

A nie było w treści zadania jakichś dodatkowych obostrzeń?

JK
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Re: Pytanie o iloraz q

Post autor: vip123 »

Dalej polecenie jest takie. Wyznacz wszystkie wartości \(\displaystyle{ n}\), dla których spełniona jest nierówność \(\displaystyle{ \left|S-S_{n} \right|<0,01 }\), gdzie \(\displaystyle{ S_{n}}\) oznacza sumę \(\displaystyle{ n}\) początkowych wyrazów ciągu \(\displaystyle{ (a_n)}\).
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 478 razy

Re: Pytanie o iloraz q

Post autor: Psiaczek »

wygląda na zmałpowane z pokazowej matury

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=1cRrOgyFqSg
tylko ten co zmieniał pewnie nie pomyślał że przy parzystej potędze będzie więcej niż jedno rozwiązanie :)
vip123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 25 paź 2022, o 15:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 72 razy

Re: Pytanie o iloraz q

Post autor: vip123 »

Dokładnie z książki wydawnictwa Aksjomat - Arkusze Maturalne
ODPOWIEDZ