zaznacz zbiór na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aphrael
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 paź 2007, o 21:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

zaznacz zbiór na płaszczyźnie

Post autor: aphrael »

zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór:
\(\displaystyle{ A=\{ z\in \mathbb{C}:\quad |1-i-\overline{z}|}\)
zom3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 23 paź 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

zaznacz zbiór na płaszczyźnie

Post autor: zom3r »

Trochę nie mam teraz czasu, ale na pierwszy rzut oka należy postępować następująco (moge się mylić, ale spróbować nie zaszkodzi). Jutro, jeżeli ktoś mnie nie uprzedzi postaram się napisać pełne rozwiazanie tych zadań.

Zad. 1.
Mamy:
\(\displaystyle{ \overline{z}=x-yi}\)
potem zamieniamy moduł na \(\displaystyle{ \sqrt{X}}\), gdzie \(\displaystyle{ X}\) = liczba która wyjdzie z obliczeń (chyba \(\displaystyle{ (1-x)+(y-1)i}\))
Pozostanie obliczyć nierówność i narysować odpowiedni wykres (wnętrze koła? ale głowy nie dam)

Zad. 2.
Najprawdopodobniej skorzystać ze wzoru na pierwiastki stopnia n z liczby w.

Jutro przedytuję (ewentualnie dodam w następnym poście rozwiązania kompletne).
ODPOWIEDZ