Piersze raz na oczy to widzę i muszę to obliczyć. Tutaj jest rysunek:
Jak dobrze myślę to R4*R2*R3/R4+R2+R3 ale co mam zrobić z tym R1 ?
Dodam jeszcze, że r1=r2=r3=20omów
r4=60omów
Dzięki z góry za rozjaśnienie sprawy
Rezystancja zastępcza
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Rezystancja zastępcza
Najpierw liczysz R2 i R3 szeregowo : R2+R3
Potem rownolege : \(\displaystyle{ \frac{1}{R2+R3} + \frac{1}{R4} = \frac {1}{zastepczy}}\)
Potem szeregowo : zastepczy + R1
@down
ok poprawilem
Potem rownolege : \(\displaystyle{ \frac{1}{R2+R3} + \frac{1}{R4} = \frac {1}{zastepczy}}\)
Potem szeregowo : zastepczy + R1
@down
ok poprawilem
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 17:21 przez arecek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Rezystancja zastępcza
to jest tak zwana literówka, która z rozpędu się zdarza,arecek pisze:Potem znowu rownolegle
chodzi o połączenie szeregowe.