Skaczące żaby

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Skaczące żaby

Post autor: mol_ksiazkowy »

Sześć żab siedzi w wierzchołkach sześciokąta foremnego, jedna żaba w każdym wierzchołku. Żaby mogą przeskakiwać nad innymi. Jeżeli
żaba przeskakuje z punktu \(\displaystyle{ F}\) nad żabą znajdującą się w punkcie \(\displaystyle{ P}\), to ląduje w punkcie \(\displaystyle{ F_0}\) takim, że punkty \(\displaystyle{ F, P , F_0}\) są na jednej prostej w takiej właśnie kolejności, a ponadto \(\displaystyle{ F_0P = 2FP}\). Czy możliwe jest, aby pewna żaba znalazła się w środku sześciokąta :?:
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: Jakub Gurak »

mol_ksiazkowy pisze: 26 sie 2023, o 22:02 Jeżeli żaba przeskakuje z punktu \(\displaystyle{ F}\) nad żabą znajdującą się w punkcie \(\displaystyle{ P}\), to ląduje w punkcie \(\displaystyle{ F_0}\) takim, że punkty \(\displaystyle{ F, P , F_0}\) są na jednej prostej w takiej właśnie kolejności, a ponadto \(\displaystyle{ F_0P = 2FP}\).
Czy dobrze przepisana jest treść :?:
Nie miało być \(\displaystyle{ FF_0= 2FP}\)?? - czyli tak, aby żaba, przeskakując nad inną żabą, przeskoczyła symetrycznie dwukrotność odległości tych żab?? Czy dobrze przepisałeś treść tego zadania :?: - moja wersja wygląda bardziej naturalnie...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wydaje się, iż nie ma tu błędu... można więc rozwiązać zadanie także i w tej wersji.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: Jan Kraszewski »

Jakub Gurak pisze: 27 sie 2023, o 15:59Nie miało być \(\displaystyle{ FF_0= 2FP}\)?? - czyli tak, aby żaba, przeskakując nad inną żabą, przeskoczyła symetrycznie dwukrotność odległości tych żab?? Czy dobrze przepisałeś treść tego zadania :?: - moja wersja wygląda bardziej naturalnie...
Dlaczego wylądowanie w tej samej odległości ma być bardziej naturalne od wylądowania dwa razy dalej?

JK
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 137 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: krl »

Podam rozwiązanie zadania w wersji oryginalnej. Odpowiedź jest negatywna.
Dowód:
Możemy założyć, że nasz sześciokąt foremny leży na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\), ma środek w punkcie \(\displaystyle{ O=(0,0)}\) oraz wierzchołek w punkcie \(\displaystyle{ (2,0)}\). Gdy żaba z punktu \(\displaystyle{ F}\) skacze ponad żabą w punkcie \(\displaystyle{ P}\) do punktu \(\displaystyle{ F_0}\), to
(*) \(\displaystyle{ F_0= F + 3(P-F)}\).
Patrzymy na pierwsze współrzędne punktów, w których mogą znajdować się żaby (po jakiejś liczbie skoków). Początkowo są to liczby \(\displaystyle{ -2, -1, 1,2}\). Łatwa indukcja pokazuje, że zawsze te pierwsze współrzędne będą liczbami całkowitymi.
Ponadto na mocy (*), pierwsze współrzędne punktów \(\displaystyle{ F_0}\) i \(\displaystyle{ F}\) dają tę samą resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\).
Skoro w początkowym ustawieniu żab żadna z tych reszt nie jesr równa zero, to nigdy nie będzie tak, że pierwsza współrzędna pozycji żaby będzie podzielna przez zero. Dlatego nigdy żadna z żab nie skoczy do środka sześciokąta.
Można powiedzieć, że to jest zadanie z algebry liniowej...

W wersji Jakuba Guraka odpowiedź też jest negatywna.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: a4karo »

A czy wszystkie wierzchołki mają współrzędne całkowite? Przecież żaba z `(2,0)` może przeskoczyć punkt `(\sqrt3,1)`.
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 582
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 137 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: krl »

Nie \(\displaystyle{ (\sqrt{3},1)}\), lecz \(\displaystyle{ (1,\sqrt{3})}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: a4karo »

Ano fakt.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: kerajs »

Wersja pana Mola:
Liniuję całą płaszczyznę tak, że kolejnymi liniami są: prosta zawierająca bok sześciokąta, prosta przechodząca przez jego środek i prosta zawierająca drugi bok sześciokąta. Proste koloruję trzema barwami tak , że co trzecia jest w tym samym kolorze.
Skoro żaby skaczą tylko na punkty linii w tym samym kolorze co linia z której skaczą, to szansę na wskoczenie na środek sześciokąta mają tylko dwie żaby z prostej przez ten środek przechodzącej.
Jednak gdyby liniować prostymi równoległymi zawierającymi inne boki sześciokąta i analogicznie kolorować, to wyznaczone wcześniej dwie żaby nie będą siedziały na prostych o kolorze lini przechodzącej przez środek sześciokąta, więc nie nie mają szans na wskoczenie do środka sześciokąta, niezależnie od liczby skoków.
Ergo, odpowiedź jest negatywna.

Wersja Jakuba Guraka:
Liniuję całą płaszczyznę tak, że kolejnymi liniami są: prosta zawierająca bok sześciokąta, prosta przechodząca przez jego środek i prosta zawierająca drugi bok sześciokąta. Co drugą prostą maluję na czerwono.
Skoro żaby skaczą tylko na punkty linii w tym samym kolorze co linia z której skaczą, to szansę na wskoczenie na środek sześciokąta mają tylko dwie żaby z prostej przez ten środek przechodzącej.
Jednak gdyby liniować prostymi równoległymi zawierającymi inne boki sześciokąta, to wyznaczone wcześniej dwie żaby nie będą siedziały na prostych o kolorze lini przechodzącej przez środek sześciokąta, więc nie nie mają szans na wskoczenie do środka sześciokąta, niezależnie od liczby skoków.
Ergo, odpowiedź jest negatywna.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: Jakub Gurak »

krl pisze: 27 sie 2023, o 19:43 Podam rozwiązanie zadania w wersji oryginalnej.
Dowód:
Możemy założyć, że nasz sześciokąt foremny leży na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\), ma środek w punkcie \(\displaystyle{ O=(0,0)}\) oraz wierzchołek w punkcie \(\displaystyle{ (2,0)}\). Gdy żaba z punktu \(\displaystyle{ F}\) skacze ponad żabą w punkcie \(\displaystyle{ P}\) do punktu \(\displaystyle{ F_0}\), to
(*) \(\displaystyle{ F_0= F + 3(P-F)}\).
Patrzymy na pierwsze współrzędne punktów, w których mogą znajdować się żaby (po jakiejś liczbie skoków). Początkowo są to liczby \(\displaystyle{ -2, -1, 1,2}\). Łatwa indukcja pokazuje, że zawsze te pierwsze współrzędne będą liczbami całkowitymi.
Ponadto na mocy (*), pierwsze współrzędne punktów \(\displaystyle{ F_0}\) i \(\displaystyle{ F}\) dają tę samą resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\).
Skoro w początkowym ustawieniu żab żadna z tych reszt nie jesr równa zero, to nigdy nie będzie tak, że pierwsza współrzędna pozycji żaby będzie podzielna przez zero. Dlatego nigdy żadna z żab nie skoczy do środka sześciokąta.
krl pisze:W wersji Jakuba Guraka odpowiedź też jest negatywna.
krl- mogę prosić o wskazówkę co do tego :?:
Próbowałem dzisiaj zrobić to analogicznie (to zadanie rok temu jakoś zostawiłem sobie na później i dzisiaj do niego wróciłem), ale nijak tego nie widzę... :?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: Dasio11 »

Jakub Gurak pisze: 30 paź 2024, o 22:26mogę prosić o wskazówkę co do tego :?:
Przekształć płaszczyznę funkcją liniową, która odwzoruje wierzchołki sześciokąta na punkty \(\displaystyle{ \binom{1}{0}}\), \(\displaystyle{ \binom{1}{1}}\), \(\displaystyle{ \binom{0}{1}}\) i do nich przeciwne, i szukaj niezmienników.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: mol_ksiazkowy »

A czy jest możliwym, że jakaś żaba wskoczy kiedyś na inną ..?
Załączniki
frog.jpg
frog.jpg (60.11 KiB) Przejrzano 31911 razy
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 87 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: Jakub Gurak »

Znowu nie miałem czasu na to zadanie... Ale ( :!: ) -pamiętam. 8-)
mol_ksiazkowy pisze: 2 lis 2024, o 11:29 A czy jest możliwym, że jakaś żaba wskoczy kiedyś na inną ..?
Takie są heca, że tak:\(\displaystyle{ \\}\)
Skaczące_żaby.jpg
8-) Ale to nie szkodzi...
Dasio11 pisze: 31 paź 2024, o 19:55 punkty \(\displaystyle{ \binom{1}{0}}\), \(\displaystyle{ \binom{1}{1}}\), \(\displaystyle{ \binom{0}{1}}\)
Nie wiem co to za punkty, bo jakiś dziwny jest to zapis... :?:
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: Dasio11 »

Pomocy...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Skaczące żaby

Post autor: Jan Kraszewski »

Dasio11 pisze: 9 gru 2024, o 18:58Pomocy...
Pomagam...
Jakub Gurak pisze: 8 gru 2024, o 19:15
Dasio11 pisze: 31 paź 2024, o 19:55 punkty \(\displaystyle{ \binom{1}{0}}\), \(\displaystyle{ \binom{1}{1}}\), \(\displaystyle{ \binom{0}{1}}\)
Nie wiem co to za punkty, bo jakiś dziwny jest to zapis... :?:
To typowy w algebrze liniowej zapis punktów na płaszczyźnie.

JK
ODPOWIEDZ