zadanie samochód i zakręt
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
zadanie samochód i zakręt
Z jaką maksymalną prędkością samochód o masie 1t może pokonać płaski zakręt o promieniu 50m aby nie wpaść w poślizg ? Współczynnik tarcia wynosi 80%.
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
zadanie samochód i zakręt
Aby nie nastąpił poślizg siła odśrodkowa nie może przewyższać siły tarcia.
\(\displaystyle{ m g \mu = m \frac{v^2}{r} \\
g \mu = \frac{v^2}{r} \\ \\
v = \sqrt{g \mu r}}\)
Jak widać masa ma niewielki wpływ na poślizg.
\(\displaystyle{ m g \mu = m \frac{v^2}{r} \\
g \mu = \frac{v^2}{r} \\ \\
v = \sqrt{g \mu r}}\)
Jak widać masa ma niewielki wpływ na poślizg.