wyznaczanie na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
hubii__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 sie 2023, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

wyznaczanie na płaszczyźnie

Post autor: hubii__ »

Cześć, mam problem z dwoma podpunktami z zadania z załącznika. Nie wiem jak się za nie kompletnie zabrać :/
lzespolone.PNG
lzespolone.PNG (7.13 KiB) Przejrzano 1291 razy
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: wyznaczanie na płaszczyźnie

Post autor: janusz47 »

(c)
Jeśli podstawimy \(\displaystyle{ z = x + iy }\) i wymnożymy przez liczbę zespoloną \(\displaystyle{ 1 + i }\) oraz odejmiemy \(\displaystyle{ 2i, }\) to część urojona zbioru \(\displaystyle{ C }\) jest półpłaszczyznę położoną powyżej prostej o równaniu \(\displaystyle{ x+ y -2 = 0 }\) bez tej prostej.

Dodatkowy warunek:

\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4} < Argz < \frac{\pi}{4} }\)

wycina z tej półpłaszczyzny obszar ograniczony prostymi \(\displaystyle{ y = x, \ \ y = -x }\) bez tych prostych.

Prosta \(\displaystyle{ y = -x }\) jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ x+y-2 = 0,}\) a zatem zbiór \(\displaystyle{ C }\) jest stożkiem o tworzących \(\displaystyle{ y = x }\) (linia przerywana) i \(\displaystyle{ y = -x +2 }\) (linia przerywana).
ODPOWIEDZ