Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
hubert92
- Użytkownik

- Posty: 99
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -HOME-
- Podziękował: 40 razy
Post
autor: hubert92 » 23 paź 2007, o 18:16
pomozcie mi te przykłady rozwiazac : metoda podstawiania lub prze. wspołczynników
a)
2x + 3y = 8
3x + \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)y = 8
b)
2x + 0,9 + 0,5 = x + 1,8 + 1,4
-
natkoza
- Użytkownik

- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Post
autor: natkoza » 23 paź 2007, o 18:50
b)
\(\displaystyle{ 2x+0,9+0,5=x+1,8+1,4\\
2x+1,4=x+3,2\\
2x-x=3,2-1,4\\
x=1,8}\)
-
hubert92
- Użytkownik

- Posty: 99
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -HOME-
- Podziękował: 40 razy
Post
autor: hubert92 » 23 paź 2007, o 19:19
dzieki ale jeszcze przykład jeden mi został :///
-
*Kasia
- Gość Specjalny

- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Post
autor: *Kasia » 23 paź 2007, o 19:32
dzieki ale jeszcze przykład jeden mi został :///
Z czym konkretnie masz problem? Wymnóż np. pierwsze równanie razy 3, drugie razy -2 i dodaj stronami.