Witam.
Jak wyznaczyć funkcje trygonometryczne dla kąta 315 stopni ?
Narysowałem jak na razie ten kąt na układzie współrzędnych i co dalej ? Proszę o szybką pomoc.
Pozdrawiam
Jak wyznaczyć funkcje trygonometryczne dla kąta 315 stopni
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Jak wyznaczyć funkcje trygonometryczne dla kąta 315 stopni
spróbuj wykorzystać
Wzory redukcyjne funkcji trygonometrycznych
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
... redukcyjne
Wzory redukcyjne funkcji trygonometrycznych
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
... redukcyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
Jak wyznaczyć funkcje trygonometryczne dla kąta 315 stopni
Nie to nie można korzystać z żadnych wzorów. To porostu trzeba wyznaczyć tylko jak.. heh
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Jak wyznaczyć funkcje trygonometryczne dla kąta 315 stopni
Na podstawie wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ sin315^{o}=sin(270^{o}+45^{o})=-cos45^{o}}\)
\(\displaystyle{ cos315^{o}=cos(270^{o}+45^{o})=sin45^{o}}\)
\(\displaystyle{ tg315^{o}=tg(270^{o}+45^{o})=-ctg45^{o}}\)
\(\displaystyle{ ctg315^{o}=ctg(270^{o}+45^{o})=-tg45^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin315^{o}=sin(270^{o}+45^{o})=-cos45^{o}}\)
\(\displaystyle{ cos315^{o}=cos(270^{o}+45^{o})=sin45^{o}}\)
\(\displaystyle{ tg315^{o}=tg(270^{o}+45^{o})=-ctg45^{o}}\)
\(\displaystyle{ ctg315^{o}=ctg(270^{o}+45^{o})=-tg45^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
Jak wyznaczyć funkcje trygonometryczne dla kąta 315 stopni
możesz opisać jak to zrobiłeś(aś) ? (wytłumaczyć)