Trzecie piętro

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13393
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Trzecie piętro

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ x^{ x^{x^3} } = 2^{2^{16386}}}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Trzecie piętro

Post autor: kerajs »

z: \(\displaystyle{ x>0}\)
Podstawienie \(\displaystyle{ x=2^{2^k}}\) daje równanie \(\displaystyle{ k+2^{ k+3 \cdot 2^k}=16386}\) . Ma ono łatwy pierwiastek \(\displaystyle{ k=2}\) więc jedyne rozwiązanie to \(\displaystyle{ x=16}\).
ODPOWIEDZ