wyznacz wart. m, dla których jeden pierwiastek...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
igaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: skads

wyznacz wart. m, dla których jeden pierwiastek...

Post autor: igaaa »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-28x+m}\)
wyznacz wszystkie wartości m, dla których jeden pierwiastek wielominau jest 2 razy większy niż drugi.
kompletnie nie wiem jak to ugryźć.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

wyznacz wart. m, dla których jeden pierwiastek...

Post autor: Lady Tilly »

igaaa pisze:\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-28x+m}\)
wyznacz wszystkie wartości m, dla których jeden pierwiastek wielominau jest 2 razy większy niż drugi.
kompletnie nie wiem jak to ugryźć.
Dla m=48 wielomian ma następujące pierwiastki w punktach
x=-6
x=2
x=4
ODPOWIEDZ