Udowodnić, że liczba

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Udowodnić, że liczba

Post autor: max123321 »

Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ 2222^{5555}+5555^{2222}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 7}\).

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Udowodnić, że liczba

Post autor: kerajs »

Np:
\(\displaystyle{ (2222^{5555}+5555^{2222}) \mod 7=((3^5)^{1111}+(4^2)^{1111}) \mod 7=((-2)^{1111}+(2)^{1111}) \mod 7=0}\)
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Udowodnić, że liczba

Post autor: max123321 »

Aha ok, a czy można zrobić to zadanie jakoś przez indukcję?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36045
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Udowodnić, że liczba

Post autor: Jan Kraszewski »

Przez indukcję? A skąd ten pomysł?

JK
ODPOWIEDZ