Konstrukcja wielokąta

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
RobWan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 cze 2014, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 1 raz

Konstrukcja wielokąta

Post autor: RobWan »

mocowanie test.jpg
Jak wykreślić taki wielokąt mając tylko te dane z rys?
Wszystkie krótkie odcinki są równe jak i kąty między nimi.

Robert
Ostatnio zmieniony 2 sie 2023, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Re: Konstrukcja wielokąta

Post autor: timon92 »

nazwijmy kolejne wierzchołki wielokąta od lewej do prawej przez \(A,B,C,D,E,F,G\)

te punkty leżą na jakimś okręgu, którego środek oznaczę przez \(O\), a promień przez \(r\)

oznaczając \(\angle AOB=2x\) mamy \(\angle BOC = \angle COD = \ldots = \angle FOG = 2x\), \(\angle AOG = 12x\), więc z twierdzenia sinusów jest \(\dfrac{60,7}{\sin x} = 2r = \dfrac{300}{\sin 6x}\)

przybliżonym rozwiązaniem tego równania jest \(x\approx 0,17857539967606090235019955\) radianów, czyli mniej więcej \(10,23161672630013756889277^\circ\)

to oznacza, że kąt między kolejnymi dwoma krótkimi bokami to z grubsza \(159,53676654739972486221446^\circ\), a kąt między krótkim bokiem a długim bokiem to \(51,15808363150068784446385^\circ\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Konstrukcja wielokąta

Post autor: a4karo »

A to znaczy, że mamy do czynienia z `35.19`-kątem :)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Re: Konstrukcja wielokąta

Post autor: Dilectus »

Myślę, że do wykreślenia tego wielokąta potrzebny jest jeszcze jeden wymiar, np. kąt, któty tworzą ze sobą sąsiadujące odcinki, albo wysokość tego wielokąta, albo kąt, który tworzą z "podstawą" skrajne odcinki.
RobWan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 cze 2014, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 1 raz

Re: Konstrukcja wielokąta

Post autor: RobWan »

timon92 pisze: 3 sie 2023, o 23:11
kąt między kolejnymi dwoma krótkimi bokami to z grubsza \(159,53676654739972486221446^\circ\)
Dziękuję za rozwiązanie. Myślałem, że to się da tylko za pomocą cyrkla i linijki.
Był to faktyczny problem, który chciałem narysować w CAD-zie, ale nie potrafiłem.

Robert
ODPOWIEDZ