Równanie stopnia czwartego
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13436
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3429 razy
- Pomógł: 809 razy
Równanie stopnia czwartego
Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (x^2-4x)^2 = (x-2)^2+8.}\)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2023, o 21:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Re: Równanie stopnia czwartego
Zdaje się że gdzieś to równanie widziałem
Pytanie co chcemy uzyskać ?
Jeżeli równanie dwukwadratowe to
dobrym podstawieniem będzie \(\displaystyle{ y=x-2}\)
a jeśli trzy równania kwadratowe to to co piasek proponuje
Pytanie co chcemy uzyskać ?
Jeżeli równanie dwukwadratowe to
dobrym podstawieniem będzie \(\displaystyle{ y=x-2}\)
a jeśli trzy równania kwadratowe to to co piasek proponuje
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Równanie stopnia czwartego
Można też zapisać prawa stronę w postaci `x^2-4x+12` i zastosować podstawienie `t=x^2-4x`, albo nie podstawiać nić, tylko rozłożyć
\(\displaystyle{ (x^2-4x)^2-(x^2-4x)-12=(x^2-4x-4)(x^2-4x+3)=((x-2)^2-8)(x-1)(x-3)=\\=(x-2-2\sqrt2)(x-2+2\sqrt2)(x-1)(x-3)}\)
\(\displaystyle{ (x^2-4x)^2-(x^2-4x)-12=(x^2-4x-4)(x^2-4x+3)=((x-2)^2-8)(x-1)(x-3)=\\=(x-2-2\sqrt2)(x-2+2\sqrt2)(x-1)(x-3)}\)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2023, o 21:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.