Dziwne Działanie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Dziwne Działanie
W zbiorze liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ \RR}\) określić działanie \(\displaystyle{ \oplus}\) które nie jest ani łączne, ani przemienne, ale takie, że \(\displaystyle{ (x \oplus x) \oplus x = x \oplus (x \oplus x) }\) gdy \(\displaystyle{ x \in \RR}\).
Ostatnio zmieniony 7 lip 2023, o 12:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Dziwne Działanie
Np
\(\displaystyle{ x\oplus y=2x-y }\)
Dodano po 1 godzinie 6 minutach 22 sekundach:
generalnie \(\displaystyle{ x\oplus y=x+f(x-y)}\), gdzie `f` jest prawie dowolna funkcją spełniającą warunek `f(0)=0`
\(\displaystyle{ x\oplus y=2x-y }\)
Dodano po 1 godzinie 6 minutach 22 sekundach:
generalnie \(\displaystyle{ x\oplus y=x+f(x-y)}\), gdzie `f` jest prawie dowolna funkcją spełniającą warunek `f(0)=0`