ciąg geometryczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1 raz

ciąg geometryczny

Post autor: klimat »

Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem \(\displaystyle{ k}\) liczb całkowitych \(\displaystyle{ x_1,x_2,...,x_k}\). Niech \(\displaystyle{ X^2=X\times X = \{x_i\times x_j , 1\leq i,j \leq n\}.}\)
Pokaż że jesli \(\displaystyle{ |X^2| = 2k-1}\) to \(\displaystyle{ x_1,x_2,...,x_k}\) jest ciągiem geometrycznym.
Ostatnio zmieniony 6 lip 2023, o 18:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36103
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: ciąg geometryczny

Post autor: Jan Kraszewski »

klimat pisze: 6 lip 2023, o 11:34Niech \(\displaystyle{ X^2=X\times X = \{x_i\times x_j , 1\leq i,j \leq n\}.}\)
Ten zapis nie jest najszczęśliwszy, bo symbol \(\displaystyle{ \times}\) w odniesieniu do zbiorów oznacza iloczyn kartezjański, a nie iloczyn kompleksowy, który zapewne masz na myśli. Dlatego lepiej było napisać \(\displaystyle{ X\cdot X = \{x_i\cdot x_j : 1\leq i,j \leq n\}.}\)

JK
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1 raz

Re: ciąg geometryczny

Post autor: klimat »

Tak, o ten zapis chodziło.
ODPOWIEDZ