Mam rozłożyc taki wielomian W(x)= (x^3 + 2x -1) (x^4+1)
Nauczyciel kazal nam lewa strone zostawic w spokoju mamy rozłozyć tylko (x^4+1) i nie mam w ogóle pomysłu jak to zrobic.....macie jakiś pomysł na to??
rozkładanie wileomianu
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
rozkładanie wileomianu
no i matematyk ma racje :
\(\displaystyle{ x^4+1=(x^2)^2+2x^2+1-2x^2}\)
\(\displaystyle{ (x^2+1)^2-2x^2=(x^2-\sqrt{2}x+1)(x^2+\sqrt{2}x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^4+1=(x^2)^2+2x^2+1-2x^2}\)
\(\displaystyle{ (x^2+1)^2-2x^2=(x^2-\sqrt{2}x+1)(x^2+\sqrt{2}x+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
rozkładanie wileomianu
a czemu w tym pierwszym u góry odejmujesz -2x^2???
Nie chciałam bym tego tak bezmyslnie przepisać, więc jesli mozesz wytłumacz mi to krok po kroku:))
Nie chciałam bym tego tak bezmyslnie przepisać, więc jesli mozesz wytłumacz mi to krok po kroku:))
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
rozkładanie wileomianu
bo chodzi o to zeby wszystko podpasowac pod wzory skróconego mnozenia,
jak widac: \(\displaystyle{ x^4+1=(x^2)^2+1}\)
a nie \(\displaystyle{ (x^2)^2+2x^2+1}\)
wiec trzeba odjąć od tego 2x^2.
przeanalizuj wzory skróconego mnozenia ( w tym przypadku kwadrat sumy i róznica kwadratów) i napewno zrozumiesz
jak widac: \(\displaystyle{ x^4+1=(x^2)^2+1}\)
a nie \(\displaystyle{ (x^2)^2+2x^2+1}\)
wiec trzeba odjąć od tego 2x^2.
przeanalizuj wzory skróconego mnozenia ( w tym przypadku kwadrat sumy i róznica kwadratów) i napewno zrozumiesz
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
rozkładanie wileomianu
faktycznie, to wszystko jest w sumie logiczne:D, juz doszłam o co tu chodzi:D....jeszce raz wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelllkkkieeee dzieki za pomoc