Sin i Cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Sin i Cos

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że \(\displaystyle{ |\sin(x_1)|+...+ |\sin(x_n)|+ |\cos(x_1+...+x_n)| \geq 1.}\)
Ostatnio zmieniony 22 cze 2023, o 18:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
ODPOWIEDZ