Norma

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
MarekZGrabiny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 lut 2023, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 3 razy

Norma

Post autor: MarekZGrabiny »

Mógłby ktoś pomóc w zadaniu? Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Wiem że dla normy są trzy warunki ale nie mam pomysłu jak je tutaj udowodnić.
norma.jpg
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Norma

Post autor: a4karo »

Pokaż że chociaż coś próbowałeś zrobić
MarekZGrabiny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 lut 2023, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 3 razy

Re: Norma

Post autor: MarekZGrabiny »

Wiem, że pierwszy warunek (nieujemność i \(\displaystyle{ ||f|| = 0}\) jeśli \(\displaystyle{ f=0}\)) jest spełniony, ale co zrobić z następnymi to nie mam bladego pojęcia. Byłbym mega wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2023, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Norma

Post autor: Janusz Tracz »

MarekZGrabiny pisze: 20 cze 2023, o 20:35 Wiem, że pierwszy warunek (nieujemność i \(\displaystyle{ ||f|| = 0}\) jeśli \(\displaystyle{ f=0}\)) jest spełniony,
To nie jest pierwszy warunek tylko jeden kierunek implikacji (i to ten lipny) pierwszego warunku. Masz pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ \|f\|=0}\) to \(\displaystyle{ f=0}\).
MarekZGrabiny pisze: 20 cze 2023, o 20:35 ale co zrobić z następnymi to nie mam bladego pojęcia. Byłbym mega wdzięczny za pomoc.
Trzeba sprawdzić z definicji, że dwa pozostałe warunki normy są spełnione. Więc zacznij od zapisania definicji.
ODPOWIEDZ