układ rownan z wartascia "m"

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Awatar użytkownika
maniek099
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 25 wrz 2006, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 1 raz

układ rownan z wartascia "m"

Post autor: maniek099 »

2x+3y=4 i 4x+my=2m to sa dwa rownania ukladu rownan. Dla jakich wartosci "m" uklad rownan ma jedno rozwiaznie, a dla jakich nie ma rozwiazan?
Z tylu ksiazki mam odpowiedzi i pisze ze dla m=6 uklad nie ma rozwiazan a dla m roznego od 6 ma jedno rozwiazanie, ale nie mam pojecia jak do tego dojsc.
PS. Musi to byc metada podstawainia lub przeciwnych wspolczynnikow.
arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

układ rownan z wartascia "m"

Post autor: arecek »

2x + 3y = 4
4x + my = 2m

x= 2 - 1,5y
4x + my = 2m

8-(6-m)y=2m

\(\displaystyle{ y = \frac{2m-8}{6-m}}\)

Jesli mianownik (6-m) jest równy zero to rozwiazanie nie istnieje .
ODPOWIEDZ