Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 maja 2023, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Witam. Otrzymałem zadanie o następującej treści:
Udowodnij, że \(\displaystyle{ {n\choose s} \leqslant \left( \frac{ne}{s} \right) ^{s}}\) dla wszystkich 𝑛, 𝑠 ∈ ℕ korzystając z nierówności Bernoulliego
Wykorzystując internet i źródła otrzymałem następujące wyniki. Czy może ktoś ocenić rozwiązanie?
Teza:
\[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\]
Założenia:
\[n\ \in N\ \land \text{s } \in N\ \land s \notin \{ 0\}\]
Dowód:
Aby udowodnić nierówność \[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\] można wykorzystać wzór Stirlinga.
\[L = {n\choose s} = \frac{n!}{s!(n - s)!}\]
\[{P = \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)}^{s} = \frac{({ne)}^{s}}{s^{s}}\]
Zastępujemy n! wzorem Stirlinga:
\[L = {n\choose s} = \frac{n!}{s!(n - s)!} \approx \frac{\sqrt{2\pi n}\left( \frac{n}{e} \right)^{n}}{\sqrt{2\pi s}\left( \frac{s}{e} \right)^{s}\sqrt{2\pi(n - s)}\left( \frac{n - s}{e} \right)^{n - s}} \approx \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{n}}{\left( \frac{s}{e} \right)^{s}\left( \frac{n - s}{e} \right)^{n - s}} = \left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}\]
Aby udowodnić nierówność
\[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\]
wystarczy udowodnić, że
\[\left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}} \geq 1\]
Możemy wykorzystać nierówność arytmetyczno-geometryczną która mówi że
dla dowolnych dodatnich liczb a1, a2, a3, ....., an ich średnia geometryczna
jest mniejsza lub równa średniej arytmetycznej.
Stosując tę nierówność do \[\left( \frac{n}{e} \right)^{s}\] oraz
\[\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}\] dla \(n - s\) razy otrzymujemy:
\[\left( \left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}} \right)^{\frac{1}{n - s + 1}} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}}{n - s + 1}\]
Można teraz wykorzystać fakt, iż \(s^{s} \leq n^{s}\)aby pokazać, że
wyrażenie po prawej stronie jest mniejsze lub równe 1:
\[\frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{s^{s}}}{n - s + 1} = \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{n^{s}}}{n - s + 1} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{n^{s}}}{n} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + 1}{n} \leq \frac{\frac{n}{e} + 1}{n} < 1\]
CND, dlatego \[\left( \frac{n}{s} \right) \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\] dla wszystkich 𝑛, 𝑠 ∈ ℕ
Udowodnij, że \(\displaystyle{ {n\choose s} \leqslant \left( \frac{ne}{s} \right) ^{s}}\) dla wszystkich 𝑛, 𝑠 ∈ ℕ korzystając z nierówności Bernoulliego
Wykorzystując internet i źródła otrzymałem następujące wyniki. Czy może ktoś ocenić rozwiązanie?
Teza:
\[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\]
Założenia:
\[n\ \in N\ \land \text{s } \in N\ \land s \notin \{ 0\}\]
Dowód:
Aby udowodnić nierówność \[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\] można wykorzystać wzór Stirlinga.
\[L = {n\choose s} = \frac{n!}{s!(n - s)!}\]
\[{P = \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)}^{s} = \frac{({ne)}^{s}}{s^{s}}\]
Zastępujemy n! wzorem Stirlinga:
\[L = {n\choose s} = \frac{n!}{s!(n - s)!} \approx \frac{\sqrt{2\pi n}\left( \frac{n}{e} \right)^{n}}{\sqrt{2\pi s}\left( \frac{s}{e} \right)^{s}\sqrt{2\pi(n - s)}\left( \frac{n - s}{e} \right)^{n - s}} \approx \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{n}}{\left( \frac{s}{e} \right)^{s}\left( \frac{n - s}{e} \right)^{n - s}} = \left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}\]
Aby udowodnić nierówność
\[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\]
wystarczy udowodnić, że
\[\left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}} \geq 1\]
Możemy wykorzystać nierówność arytmetyczno-geometryczną która mówi że
dla dowolnych dodatnich liczb a1, a2, a3, ....., an ich średnia geometryczna
jest mniejsza lub równa średniej arytmetycznej.
Stosując tę nierówność do \[\left( \frac{n}{e} \right)^{s}\] oraz
\[\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}\] dla \(n - s\) razy otrzymujemy:
\[\left( \left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}} \right)^{\frac{1}{n - s + 1}} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}}{n - s + 1}\]
Można teraz wykorzystać fakt, iż \(s^{s} \leq n^{s}\)aby pokazać, że
wyrażenie po prawej stronie jest mniejsze lub równe 1:
\[\frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{s^{s}}}{n - s + 1} = \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{n^{s}}}{n - s + 1} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{n^{s}}}{n} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + 1}{n} \leq \frac{\frac{n}{e} + 1}{n} < 1\]
CND, dlatego \[\left( \frac{n}{s} \right) \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\] dla wszystkich 𝑛, 𝑠 ∈ ℕ
-
- Użytkownik
- Posty: 22292
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3768 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Pozbycie sie pierwiastków jest co najmniej podejrzanekaminie318 pisze: ↑15 cze 2023, o 20:06 Witam. Otrzymałem zadanie o następującej treści:
Udowodnij, że \(\displaystyle{ {n\choose s} \leqslant \left( \frac{ne}{s} \right) ^{s}}\) dla wszystkich 𝑛, 𝑠 ∈ ℕ korzystając z nierówności Bernoulliego
Wykorzystując internet i źródła otrzymałem następujące wyniki. Czy może ktoś ocenić rozwiązanie?
Teza:
\[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\]
Założenia:
\[n\ \in N\ \land \text{s } \in N\ \land s \notin \{ 0\}\]
Dowód:
Aby udowodnić nierówność \[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\] można wykorzystać wzór Stirlinga.
\[L = {n\choose s} = \frac{n!}{s!(n - s)!}\]
\[{P = \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)}^{s} = \frac{({ne)}^{s}}{s^{s}}\]
Zastępujemy n! wzorem Stirlinga:
\[L = {n\choose s} = \frac{n!}{s!(n - s)!} \approx \frac{\sqrt{2\pi n}\left( \frac{n}{e} \right)^{n}}{\sqrt{2\pi s}\left( \frac{s}{e} \right)^{s}\sqrt{2\pi(n - s)}\left( \frac{n - s}{e} \right)^{n - s}} \approx \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{n}}{\left( \frac{s}{e} \right)^{s}\left( \frac{n - s}{e} \right)^{n - s}} = \left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}\]
A możesz wytłumaczyć dlaczego? Przecież lewa strona to zgodnie z powyższym prawie \(\displaystyle{ \binom{n}{s}}\)Aby udowodnić nierówność
\[{n\choose s} \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\]
wystarczy udowodnić, że
\[\left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}} \geq 1\]
Może być tak, że `a\approx b`, ale `a<c` a `c<b`, więc z nierówności dla wartości przybliżonej nie wynika nierówność dla wartości oryginalnejMożemy wykorzystać nierówność arytmetyczno-geometryczną która mówi że
dla dowolnych dodatnich liczb a1, a2, a3, ....., an ich średnia geometryczna
jest mniejsza lub równa średniej arytmetycznej.
Stosując tę nierówność do \[\left( \frac{n}{e} \right)^{s}\] oraz
\[\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}\] dla \(n - s\) razy otrzymujemy:
\[\left( \left( \frac{n}{e} \right)^{s}\frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}} \right)^{\frac{1}{n - s + 1}} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{{(n - s)}^{(n - s)}}{s^{s}}}{n - s + 1}\]
Można teraz wykorzystać fakt, iż \(s^{s} \leq n^{s}\)aby pokazać, że
wyrażenie po prawej stronie jest mniejsze lub równe 1:
\[\frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{s^{s}}}{n - s + 1} = \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{n^{s}}}{n - s + 1} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + \frac{(n - s)^{(n - s)}}{n^{s}}}{n} \leq \frac{\left( \frac{n}{e} \right)^{s} + 1}{n} \leq \frac{\frac{n}{e} + 1}{n} < 1\]
CND, dlatego \[\left( \frac{n}{s} \right) \leq \left( \frac{\text{ne}}{s} \right)^{s}\] dla wszystkich 𝑛, 𝑠 ∈ ℕ
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 maja 2023, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Posługuje się sztuczną inteligencją przy tym zadaniu, rzeczywiście niektóre rachunki są dziwne. Nie mogę skorzystać z indukcji matematycznej tylko muszę tym wzorem w związku z czym nie do końca wiem jak ugryźć to zadanie
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4123
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1412 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Jeśli chcesz ze wzoru Stirlinga to robić zobacz:
z czego wynika
Co w połączeniu z nierównością, która wynika z prostej obserwacji
kończy zadanie:
Jeśli chcesz zrozumieć to rozwiązanie, udowodnij każdy z kroków.
PS wzór Stirlinga nie jest wymagany, można pierwszą nierówność wykazać indukcyjnie. Krok indukcyjny oprze się o dość znany fakt... który jest wnioskiem z nierówność Bernoulliego.
PPS
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Stirlinga#Szybko%C5%9B%C4%87_zbie%C5%BCno%C5%9Bci_i_oszacowanie_b%C5%82%C4%99du
hint 1:
hint 2:
big hint 3:
PS wzór Stirlinga nie jest wymagany, można pierwszą nierówność wykazać indukcyjnie. Krok indukcyjny oprze się o dość znany fakt... który jest wnioskiem z nierówność Bernoulliego.
PPS
Realna głupota jest lepsza od sztucznej inteligencji.kaminie318 pisze: ↑15 cze 2023, o 22:58 Posługuje się sztuczną inteligencją przy tym zadaniu, rzeczywiście niektóre rachunki są dziwne.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 maja 2023, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Czytam odnośnik z wiki i nie rozumiem z czego wynikają hinty. Mogę prosić o bardziej szczegółowe nakierowanie? Czyli rozwiązanie które tu pokazałem w ogóle nie ma sensu?
-
- Użytkownik
- Posty: 22292
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3768 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Naprawdę sądzisz, że ten bełkot można nazwać rozwiązaniem?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4123
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1412 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
OK. Zignoruj wzór Stirlinga w takim razie i zrób pierwszy hint indukcją. Drugi hint nie wymaga nic poza obserwacją, że tak faktycznie jest.kaminie318 pisze: ↑15 cze 2023, o 23:48 Czytam odnośnik z wiki i nie rozumiem z czego wynikają hinty. Mogę prosić o bardziej szczegółowe nakierowanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 maja 2023, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Chciałem wykorzystać indukcję w tym zadaniu, nota bene takie rozwiązanie już jest na stronie jednak prowadząca zabroniła wykorzystać mi indukcję sugerując wzór Stirlinga lub wzór Taylora
Dodano po 1 godzinie 9 minutach 27 sekundach:
\[ \frac{n!}{(n-s)!} \leq n^{s}e^{s}\]
Dodano po 1 godzinie 9 minutach 27 sekundach:
Czy idę dobrym tokiem myśłenia? Chce doprowadzić nierówność z tezy do postaci z hintu 1. Oto moja obecna forma:kaminie318 pisze: ↑16 cze 2023, o 15:11Chciałem wykorzystać indukcję w tym zadaniu, nota bene takie rozwiązanie już jest na stronie jednak prowadząca zabroniła wykorzystać mi indukcję sugerując wzór Stirlinga lub wzór TayloraJanusz Tracz pisze: ↑16 cze 2023, o 11:10OK. Zignoruj wzór Stirlinga w takim razie i zrób pierwszy hint indukcją. Drugi hint nie wymaga nic poza obserwacją, że tak faktycznie jest.kaminie318 pisze: ↑15 cze 2023, o 23:48 Czytam odnośnik z wiki i nie rozumiem z czego wynikają hinty. Mogę prosić o bardziej szczegółowe nakierowanie?
\[ \frac{n!}{(n-s)!} \leq n^{s}e^{s}\]
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4123
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1412 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Nie.
Zapomnij na chwilę o nierówności z zadania i skup się na pierwszym hincie. Do póki nie zrozumiesz dlaczego jest prawdziwy nie ma sensu iść do kolejnych. Hint do pierwszego hintu jest taki aby skorzystać z faktu:
\(\displaystyle{ s!={\sqrt {2\pi s}}\;\left({\frac {s}{e}}\right)^{s}e^{\lambda _{s}}}\)
dla pewnego \(\displaystyle{ \frac {1}{12s+1}<\lambda _{n}< \frac {1}{12s}}\).-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 maja 2023, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Czy wynika to z faktu, że \(\displaystyle{ s^{s} \approx s! \Rightarrow s^{s} \le {\sqrt {2\pi s}}\;\left({\frac {s}{e}}\right)^{s}e^{\lambda _{s}}}\)
UPDATE: Czy wynika to po prostu z przybliżenia wzorów(Patrz wykres z wikipedii). Pierwszy wzór rozwinięcia wzoru Strilinga
\(\displaystyle{ s! \approx {\sqrt {2\pi s}}\;\left({\frac {s}{e}}\right)^{s}}\)
jest zdecydowanie bardziej popularny jednak mniej dokładny od
\(\displaystyle{ s! \approx {\sqrt {2\pi s}}\;\left({\frac {s}{e}}\right)^{s}e^{\lambda _{s}}}\)
Natomiast
\(\displaystyle{ s^{s} \approx s! }\)
W związku z czym następująca nierówność z hintu 1 jest prawdziwa
UPDATE: Czy wynika to po prostu z przybliżenia wzorów(Patrz wykres z wikipedii). Pierwszy wzór rozwinięcia wzoru Strilinga
\(\displaystyle{ s! \approx {\sqrt {2\pi s}}\;\left({\frac {s}{e}}\right)^{s}}\)
jest zdecydowanie bardziej popularny jednak mniej dokładny od
\(\displaystyle{ s! \approx {\sqrt {2\pi s}}\;\left({\frac {s}{e}}\right)^{s}e^{\lambda _{s}}}\)
Natomiast
\(\displaystyle{ s^{s} \approx s! }\)
W związku z czym następująca nierówność z hintu 1 jest prawdziwa
-
- Administrator
- Posty: 34542
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
To jest bardzo nieprawdziwe stwierdzenie: \(\displaystyle{ \lim_{s\to\infty}\frac{s!}{s^s}=0}\).kaminie318 pisze: ↑17 cze 2023, o 17:06Czy wynika to z faktu, że \(\displaystyle{ s^{s} \approx s!}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 maja 2023, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Wywnioskowałem to na podstawie cytatu: "Przybliżenie Stirlinga „pierwszego rzędu”, \(\displaystyle{ s^{s} = s! }\) zostało użyte przez Maxa Plancka w jego artykule z roku 1901"
-
- Administrator
- Posty: 34542
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Nie rób dowodów matematycznych opierając się na cytatach z Wikipedii.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 maja 2023, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
To co mi sugerujesz? Na jakiejś podstawie muszę to dowieść...
Próbuję teraz zrozumieć hint 2, masz jakieś wskazówki?
Próbuję teraz zrozumieć hint 2, masz jakieś wskazówki?
-
- Administrator
- Posty: 34542
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5226 razy
Re: Szacowanie dwumianu Newtona wykorzystując wzór
Na pewno nie na podstawie bardzo nieprawdziwych stwierdzeń.kaminie318 pisze: ↑17 cze 2023, o 18:54 To co mi sugerujesz? Na jakiejś podstawie muszę to dowieść...
Tak jak napisał Janusz Tracz, jest to prosta obserwacja. Masz
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-s)!}=\underbrace{(n-s+1)\cdot(n-s+2)\cdot\ldots\cdot(n-1)\cdot n}_{s\text{ składników}}.}\)
Teraz wystarczy każdy z tych składników prymitywnie oszacować z góry.
JK