W sumie to mam kilka takich zadań z logarytmami i nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac
1) log (o podstawie 1/3) z (x-1) - log (o podstawie 1/3) z (2x-3) < 0
2) log (o podstawie 2) z |x| (1/4)^(1/x)
rozwiązać nierówności z logarytmami
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 13:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiązać nierówności z logarytmami
1)
\(\displaystyle{ log_{\frac{1}{3}}(x-1)-log_{\frac{1}{3}}(2x-3)0 \\ 2x-3>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x>1 \\ x>1\frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ D_n=(1\frac{1}{2}, )}\)
\(\displaystyle{ log_{\frac{1}{3}}(x-1)-log_{\frac{1}{3}}(2x-3)-2}\)
\(\displaystyle{ x x D_n}\)
\(\displaystyle{ x (1\frac{1}{2} , 2)}\)
[ Dodano: 23 Października 2007, 16:37 ]
2)
\(\displaystyle{ log_2|x|0}\)
\(\displaystyle{ D_n = R - \{ 0 \}}\)
\(\displaystyle{ log_2|x| (-8,0) \cup (0,8)}\)
\(\displaystyle{ log_{\frac{1}{3}}(x-1)-log_{\frac{1}{3}}(2x-3)0 \\ 2x-3>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x>1 \\ x>1\frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ D_n=(1\frac{1}{2}, )}\)
\(\displaystyle{ log_{\frac{1}{3}}(x-1)-log_{\frac{1}{3}}(2x-3)-2}\)
\(\displaystyle{ x x D_n}\)
\(\displaystyle{ x (1\frac{1}{2} , 2)}\)
[ Dodano: 23 Października 2007, 16:37 ]
2)
\(\displaystyle{ log_2|x|0}\)
\(\displaystyle{ D_n = R - \{ 0 \}}\)
\(\displaystyle{ log_2|x| (-8,0) \cup (0,8)}\)