Pomoc z zadaniem z granic

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
PanelsoneK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 cze 2023, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Pomoc z zadaniem z granic

Post autor: PanelsoneK »

Znajdz takie liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), aby funkcja

\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 3x +4 &\text{dla }x\in (-\infty, -2) \\ ax + b &\text{dla }x\in \left\langle -2,1\right\rangle \\ 2x-x^2 &\text{dla }x\in (1, +\infty)\end{cases} }\)

byla ciagla w kazdym punkcie jej dziedziny.
chcialbym zobaczyć rozwiazanie tylko
Ostatnio zmieniony 8 cze 2023, o 21:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Następnym razem taki post trafi do Kosza.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Pomoc z zadaniem z granic

Post autor: a4karo »

W których punktach może wystąpić nieciągłość i dlaczego?
ODPOWIEDZ