Kompletnie nie mam pojęcia jak się zabrać za takie zadanko :
Wyznacz dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ g(x) = \arccos \frac{1}{x+3} - \sqrt{9{x}^{2} - {x}^{4}}\)
Może ktoś da radę.
Dałem do przejrzenia znajomej, która wykłada informatykę na uniwerku ale się wyłożyła...
Czyżby to było nie do ruszenia ? Niemożliwe, bo to zadanie z początków analizy na 1 roku studiów informy
Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 09:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji
Mała podpowiedż: wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne, a wyrażenie przy arccos musi być większe lub równe -1 i jednocześnie mniejsze lub równe 1.
Powstaja trzy nierówności.
Część wspólna rozwiązań, to właśnie dziedzina.
Powstaja trzy nierówności.
Część wspólna rozwiązań, to właśnie dziedzina.
Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji
A mógłby ktoś rozwiązać? Ponieważ podpowiedź nic nie daje, a również mam z tym problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji
\(\displaystyle{ \begin{cases} | \frac{1}{x+3} |\leqslant 1\\9x^2-x^4\geqslant 0\end{cases}\\
\begin{cases} -1 \leqslant \frac{1}{x+3} \leqslant 1\\9x^2-x^4\geqslant 0\end{cases}\\
1.\\
\frac{1}{x+3}\geqslant -1\\
\frac{1}{x+3}+\frac{x+3}{x+3}\geqslant 0\\
\frac{x+4}{x+3}\geqslant 0\\
(x+4)(x+3)\geqslant 0\\
x\in(-\infty;-4>\cup\cup}\)
\begin{cases} -1 \leqslant \frac{1}{x+3} \leqslant 1\\9x^2-x^4\geqslant 0\end{cases}\\
1.\\
\frac{1}{x+3}\geqslant -1\\
\frac{1}{x+3}+\frac{x+3}{x+3}\geqslant 0\\
\frac{x+4}{x+3}\geqslant 0\\
(x+4)(x+3)\geqslant 0\\
x\in(-\infty;-4>\cup\cup}\)