Ciekawy uklad liczb : dowolna liczba dwucyfrowa zapisana w kolejności trzykrotnie, jest podzielna przez \(\displaystyle{ 7}\), przykładowo \(\displaystyle{ 11}\) to liczba \(\displaystyle{ 111111}\), \(\displaystyle{ 12}\) to \(\displaystyle{ 12121212}\) itd. \(\displaystyle{ 88}\) to \(\displaystyle{ 888888}\), \(\displaystyle{ 99 }\) to \(\displaystyle{ 999999}\), \(\displaystyle{ 10}\) to \(\displaystyle{ 101010}\) (\(\displaystyle{ 01}\) to liczba \(\displaystyle{ 010101}\) dalej to \(\displaystyle{ 10101 / 7 =1443}\), co oznacza w tym zapisie \(\displaystyle{ 0}\) przed liczbą \(\displaystyle{ 010101}\)).
Jak to udowodnić ?
Dodano po 9 minutach 12 sekundach:
Przepraszam za błędny zapis \(\displaystyle{ 12}\) to liczba \(\displaystyle{ 121212}\)
jeśli do tej liczby dodam \(\displaystyle{ 7}\) to ta liczba również podzielna jest przez \(\displaystyle{ 7}\)
\(\displaystyle{ 121212+ 7 = 121219}\)
Podzielność
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Podzielność
Ostatnio zmieniony 19 maja 2023, o 12:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Nie podpinaj się pod cudze posty.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Nie podpinaj się pod cudze posty.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Podzielność
\(\displaystyle{ xyxyxy=xy\cdot 10101=xy\cdot 1443\cdot 7}\)
Nie powinieneś się przypinać do wątku, z którym temat nie ma nic wspólnego
Nie powinieneś się przypinać do wątku, z którym temat nie ma nic wspólnego
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Podzielność
No cóż, fakt, że po dodaniu \(\displaystyle{ 7}\) do liczby podzielnej przez \(\displaystyle{ 7}\) dostajemy liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 7}\) nie jest specjalnie zaskakujący.dzialka11o pisze: 19 maja 2023, o 11:16 jeśli do tej liczby dodam \(\displaystyle{ 7}\) to ta liczba również podzielna jest przez \(\displaystyle{ 7}\)
\(\displaystyle{ 121212+ 7 = 121219}\)
JK