Z talii 52 kart losujemy 5 kart bez zwracania. Wyznaczyć prawdopodobieństwo tego, że otrzymaliśmy co najmniej cztery figury, jeśli wiadomo, że mamy asa i nie mamy żadnych kierów (przyjmujemy, że as jest figura).
Chodzi mi o dokładny zapis na zdarzeniach warunkowych.
Losowanie 5 kart z talii
-
aneta909811
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Losowanie 5 kart z talii
Nikt nie zdoła przyczepić się do zapisu prawdopodobieństw warunkowych jesli ... je pominiemy.
Zadanie jest równoważne takiemu:
Z 38 kart wśród których jest 11 figur losujemy 4 karty bez zwracania. Wyznaczyć prawdopodobieństwo tego, że otrzymaliśmy co najmniej trzy figury.
\(\displaystyle{ P= \frac{ {11 \choose 3} {27 \choose 1}}{{38 \choose 4}} + \frac{ {11 \choose 4} }{{38 \choose 4}}}\)
Zadanie jest równoważne takiemu:
Z 38 kart wśród których jest 11 figur losujemy 4 karty bez zwracania. Wyznaczyć prawdopodobieństwo tego, że otrzymaliśmy co najmniej trzy figury.
\(\displaystyle{ P= \frac{ {11 \choose 3} {27 \choose 1}}{{38 \choose 4}} + \frac{ {11 \choose 4} }{{38 \choose 4}}}\)