Matura rozszerzona z matematyki 2023
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2023
W międzyczasie, bez rozgłosu, odbyła się matura rozszerzona z matematyki.
Gdyby ktoś chciał o niej podyskutować, to tu jest na to miejsce.
Arkusze:
Formuła 2023: Formuła 2015: JK
Gdyby ktoś chciał o niej podyskutować, to tu jest na to miejsce.
Arkusze:
Formuła 2023: Formuła 2015: JK
-
3a174ad9764fefcb
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 41
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 43 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
Zadanie 8 w starej formule (prawdopodobieństwo – losowanie kul), to z pewnością pomyłka. Takie zadanie powinno się znaleźć w testowych za 1 pkt. Według mnie 3 pkt. za obliczenie ułamka \(\frac{2}{5+2}\), to za dużo.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
Mnie trochę zaskoczyło, że uznano, iż do zadania 9 (nowa formuła) potrzebna jest wskazówka.
JK
JK
-
BorysArtur
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 22 maja 2022, o 03:08
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 47
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
Prawda, bardzo dziwne,Jan Kraszewski pisze: 15 maja 2023, o 10:58 Mnie trochę zaskoczyło, że uznano, iż do zadania 9 (nowa formuła) potrzebna jest wskazówka.
JK
BA
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
Bo pochodne są dla słabiaków.
41421356 pisze: 17 maja 2023, o 00:50 Jak w zadaniu dwunastym wykazać bez użycia pochodnych, że:
\(\displaystyle{ x^4+x^2-6x\geq -4}\)
\(\displaystyle{ x^4 + x^2 − 6 x + 4 = (x-1)^2((x+1)^2+1)}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
Niby racja, ale na maturze pod presją czasu szuka się rozwiązań prostych.
A poza tym w zadaniu nie chodziło o pokazanie takiej nierówności.
A poza tym w zadaniu nie chodziło o pokazanie takiej nierówności.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2023, o 12:00 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
Bardzo ładne rozwiązanie, ale - ze względu na to, że rozwiązując zadanie nie wiemy, jaka jest ta najmniejsza wartość - zupełnie niematuralne.Janusz Tracz pisze: 17 maja 2023, o 11:3941421356 pisze: 17 maja 2023, o 00:50 Jak w zadaniu dwunastym wykazać bez użycia pochodnych, że:
\(\displaystyle{ x^4+x^2-6x\geq -4}\)\(\displaystyle{ x^4 + x^2 − 6 x + 4 = (x-1)^2((x+1)^2+1)}\)
JK
-
41421356
- Użytkownik

- Posty: 580
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 541 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
Ja próbowałem przećwiczyć sobie nierówności pomiędzy średnimi na tym przykładzie, ale utknąłem na tym etapie:
\(\displaystyle{ x^2+\frac{4}{x^2}\geq 4}\)
\(\displaystyle{ x^4-4x^2\geq -4}\)
\(\displaystyle{ x^2+\frac{4}{x^2}\geq 4}\)
\(\displaystyle{ x^4-4x^2\geq -4}\)
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
W zadaniu 11 napisano: dla których równanie (kwadratowe) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste .
Czy to oznacza, że teraz równanie kwadratowe może mieć dwa równe rozwiązania rzeczywiste ?
Czy to oznacza, że teraz równanie kwadratowe może mieć dwa równe rozwiązania rzeczywiste ?
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Posty: 1481
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 87 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
To raczej przesadna dokładność, ale szkody nie czyni.kerajs pisze: 20 maja 2023, o 12:38 W zadaniu 11 napisano: dla których równanie (kwadratowe) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste .
Czy to oznacza, że teraz równanie kwadratowe może mieć dwa równe rozwiązania rzeczywiste ?
JK
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2023
To, że tym razem błędna treść zadania nie wpłynęła na wynik rozwiązania; a może niektórym nawet pomogła; nie sprawia że jest mniej błędna.