strony książki

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
Martiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 sie 2007, o 15:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kłodzko

strony książki

Post autor: Martiii »

Do ponumerowania stron książki zużyto 2091 cyfr. Ile stron licy ta ksiąka?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

strony książki

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ 9+2\cdot{90}+3\cdot{x}=2091}\)
\(\displaystyle{ x=634}\)
Objaśnienie:
strony od 1 do 9 = w sumie 9 cyfr
strony od 10 do 99 = w sumie 180 cyfr
strony od 100 do (99+634)= w sumie 1902
Czyli książka ma w sumie 733 strony.
ODPOWIEDZ