Ekstrema lokalne funkcji.
-
Konio34
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 29 kwie 2023, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 5 razy
Ekstrema lokalne funkcji.
Zbadaj ekstrema lokalne (punkty stacjonarne i macierz Hessego):
\(\displaystyle{ x^4+y^4-2x^2+4xy-2y}\)
\(\displaystyle{ x^4+y^4-2x^2+4xy-2y}\)
-
Konio34
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 29 kwie 2023, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 5 razy
Re: Ekstrema lokalne funkcji.
Ze wszystkim! Na razie wiem tylko że pochodne cząstkowe wyglądają tak:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial }{ \partial x}=4(x^3 -x+y)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial }{ \partial y}=4x+4y^3-2 }\)
Ale co zrobić dalej?
\(\displaystyle{ \frac{ \partial }{ \partial x}=4(x^3 -x+y)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial }{ \partial y}=4x+4y^3-2 }\)
Ale co zrobić dalej?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
-
Konio34
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 29 kwie 2023, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 5 razy
Re: Ekstrema lokalne funkcji.
punkt w dziedzinie funkcji rzeczywistej, w którym pierwsza pochodna przyjmuje wartość zero
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Ekstrema lokalne funkcji.
Pytałem o punkt stacjonarny funkcji dwóch zmiennych (bo taką masz w zadaniu).
JK
JK
-
Konio34
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 29 kwie 2023, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
- Podziękował: 5 razy
Re: Ekstrema lokalne funkcji.
\begin{cases}4x^3-4x+4y=0\\ 4x+4y^3-2=0\end{cases}
Zrobisz coś z tym dalej? Bo już moje możliwości się wyczerpały.
Zrobisz coś z tym dalej? Bo już moje możliwości się wyczerpały.
