Wykaż, że pomiędzy każde dwie kolejne cyfry liczby 484 wpisemy taką samą liczbę zer to otrzymamy kwadrat pewnej liczby naturalnej.
2002×2002=4008004
znam odpowiedź ale jak to matematycznie zapisać?
kwadrat liczby nat
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
kwadrat liczby nat
bedzie to liczba 40...080...04 (n-1 zer), którą można zapisać jako:
\(\displaystyle{ 4 + 8\cdot 10^n+4\cdot 10^{2n}=2^2 + 2\cdot (2)\cdot (2\cdot 10^n)+(2\cdot 10^n)^{2}=\\
=(2+2\cdot 10^n)^2}\)
\(\displaystyle{ 4 + 8\cdot 10^n+4\cdot 10^{2n}=2^2 + 2\cdot (2)\cdot (2\cdot 10^n)+(2\cdot 10^n)^{2}=\\
=(2+2\cdot 10^n)^2}\)