Trzy punkty na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
Trzy punkty na okręgu
Na ustalonym okregu losujemy trzy punkty i łączymy je odcinkami. Wyznaczyć prawdopodobieństwo tego, że największy kąt powstałego trójkąta jest nie mniejszy niż \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi }\) .
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2023, o 00:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3357 razy
Re: Trzy punkty na okręgu
Od ponad miesiąca się waham czy tu pisać, gdyż intuicja sugeruje mi błędność poniższego rozwiązania. Niestety nie wiem w którym miejscu się mylę. Może ktoś mnie oświeci.
Aby był spełniony warunek:
Drugi wierzchołek wraz z pierwszym są końcami łuku o kącie środkowym \(\displaystyle{ \alpha}\) z przedziału \(\displaystyle{ (- \pi , \pi >}\) (licząc od promienia okręgu o końcu w pierwszym wierzchołku). Analogicznie trzeci wierzchołek wraz z pierwszym są końcami łuku o kącie środkowym \(\displaystyle{ \beta}\) z przedziału \(\displaystyle{ (- \pi , \pi >}\). Kąty te tworzą na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha 0 \beta }\) obszar o polu \(\displaystyle{ 4\pi ^2}\).
Rozróżniam dwa zdarzenia sprzyjające:
a) jeśli \(\displaystyle{ 0 \le \alpha \le \frac{2}{3} \pi}\) to \(\displaystyle{ \alpha -\frac{2}{3} \pi \le \beta \le \frac{2}{3} \pi}\)
b) jeśli \(\displaystyle{ 0 > \alpha \le - \frac{2}{3} \pi}\) to \(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \pi \le \beta \le - \alpha + \frac{2}{3} \pi}\)
Suma pól tych obszarów na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha 0 \beta }\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi ^2 }\) więc szukane prawdopodobieństwo będące stosunkiem pól wynosi \(\displaystyle{ P=\frac{1}{3} }\)
Aby był spełniony warunek:
to trzy wierzchołki trójkąta muszą leżeć na łuku którego kąt środkowy nie przekracza \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi }\). Wybieram dowolne miejsce na okręgu dla pierwszego wierzchołka.aneta909811 pisze: ↑12 kwie 2023, o 23:26 największy kąt powstałego trójkąta jest nie mniejszy niż \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi }\) .
Drugi wierzchołek wraz z pierwszym są końcami łuku o kącie środkowym \(\displaystyle{ \alpha}\) z przedziału \(\displaystyle{ (- \pi , \pi >}\) (licząc od promienia okręgu o końcu w pierwszym wierzchołku). Analogicznie trzeci wierzchołek wraz z pierwszym są końcami łuku o kącie środkowym \(\displaystyle{ \beta}\) z przedziału \(\displaystyle{ (- \pi , \pi >}\). Kąty te tworzą na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha 0 \beta }\) obszar o polu \(\displaystyle{ 4\pi ^2}\).
Rozróżniam dwa zdarzenia sprzyjające:
a) jeśli \(\displaystyle{ 0 \le \alpha \le \frac{2}{3} \pi}\) to \(\displaystyle{ \alpha -\frac{2}{3} \pi \le \beta \le \frac{2}{3} \pi}\)
b) jeśli \(\displaystyle{ 0 > \alpha \le - \frac{2}{3} \pi}\) to \(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \pi \le \beta \le - \alpha + \frac{2}{3} \pi}\)
Suma pól tych obszarów na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha 0 \beta }\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi ^2 }\) więc szukane prawdopodobieństwo będące stosunkiem pól wynosi \(\displaystyle{ P=\frac{1}{3} }\)